Junts portarà al ple de Manresa la creació d'una Comissió sobre immigració i sociodemografia

Ramon Bacardit ha instat la corporació a tractar el tema "sense tabús" tal i com es va fer a la darrera Universitat Catalana d'Estiu de la ciutat

Josep Gili, Ramon Bacardit i Mònica de Llorens durant la roda de premsa
Josep Gili, Ramon Bacardit i Mònica de Llorens durant la roda de premsa | Pere Fontanals
17 de juliol del 2024

El grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Manresa portarà al ple d'aquest dijous una proposició per a la creació d'una Comissió especial sobre immigració i sociodemografia, tal i com ha explicat el seu cap, Ramon Bacardit, en roda de premsa. "És un tema que no ha de ser tabú" i que se n'ha de poder parlar "tranquil·lament" tal i com ho van fer experts nacionals i internacionals en l'última Universitat Catalana d'Estiu celebrada a la ciutat.

Segons ha assegurat, Manresa ha viscut una fluctuació d'habitants en els darrers set anys que tenen un "impacte important" en la població, "deixem a banda si positiu o negatiu". Bona part d'aquesta fluctuació "ha estat de persones no espanyoles, i entre aquestes, d'origens amb costums i cultures molt diferents a les nostres". Aquesta fluctuació i increment de població ha "tensionat els serveis bàsics de forma insostenible". Per això, Bacardit ha inisistit en què "el govern municipal ha de tenir visió de futur" i, com en altres camps, "no podem anar a remolc, com ha passat amb la seguretat, per exemple".

La moció que presentarà contempla que es desenvolupi un reglament per a la creació d'aquesta Comissió i que inclogui tècnics especialitzats en sociodemografia i la part política. La proposició també demana que la comissió es crei en un termini màxim de tres mesos.

Preguntes sobre el programa Sostre 360 i els patinets

A banda de la moció, Junts també presentarà preguntes al ple sobre el programa Sostre 360 i els vehicles de mobilitat personal, o sigui, els patinets. Sobre el primer punt, la regidora Mònica de Llorens ha explicat que volen que el govern faci una valoració de la implantació del programa ara que, després de 3 anys, arriba al seu final; en quina situació quedaran els joves que acaben i si han assoluit els objectius que buscava el programa, i si es tenen dades per comparar la seva aplicació a Manresa amb altres municipis.

Sobre els patinets, Josep Gili ha recordat que el grup de Junts ja va demanar a finals de 2023 que s'accelerés la redacció d'una ordenança sobre la circulació de vehicles de mobilitat personal, "però han passat nou mesos i no en tenim cap notícia". La pregunta de Junts també demanarà quantes denúncies s'han recollit a la ciutat sobre infraccions comeses pels conductors d'aquests tipus de vehicle.

Junts no aclareix si donarà suport al Pla de Mobilitat

Bacardit no ha volgut aclarir quin serà el sentit de vot del seu grup municipal en el dictamen sobre l'aprovació definitiva del Pla de Mobilitat de Manresa que es posarà a votació en el ple d'aquest dijous. "És un pla igual al que es va aprovar inicialment en l'anterior mandat -només hi han hagut dues al·legacions sense importància-, però del qual el govern només s'ha reunit amb nosaltres aquest passat dimarts", ha explicat.

Tècnicament ha afirmat que "passa per sobre de molts temes, com la creació del carril bus, però que és molt concret en altres punts". "Però si voleu saber el sentit del nostre vots, us haureu d'esperar a demà", ha dit als periodistes.