Acció Lila clama «fora rosaris dels nostres ovaris» per un servei públic d'avortament a Sant Joan de Déu

Una setantena llarga de persones es concentren davant l'hospital per reclamar que Althaia practiqui avortaments tant farmacològics com quirúrgics

Publicat el 14 de desembre de 2020 a les 19:57
Actualitzat el 14 de desembre de 2020 a les 21:56
Una setantena llarga de persones han fet cas a la crida del col·lectiu feminista Acció Lila i s'han concentrat davant l'accés de l'hospital Sant Joan de Déu per reclamar a Althaia que ofereixi la pràctica d'avortaments tant farmacològics com quirúrgics, dos serveis que no ofereix en l'actualitat "per la ingerència de l'orde de Sant Joan de Déu", que és membre del patronat de la fundació, segons han denunciat durant la lectura del manifest.

Acció Lila ha denunciat que les dones que volen avortar a Manresa només ho poden fer farmacològicament dins de les primeres nou setmanes d'embaràs al CAP Bages, que depèn de l'Institut Català de la Salut (ICS), però no al centre de referència de tota la Catalunya Central, l'hospital Sant Joan de Déu. A més, entre la novena i la desena setmana, tot i encara ser farmacològic, l'avortament es practica a Igualada.

A partir de la desena setmana i fins a la catorzena -el màxim que estableix la llei-, l'avortament passa a ser quirúrgic i s'ha de portar a terme en clíniques privades de Barcelona amb què Salut té conveni. "No té sentit que Salut pagui a clíniques privades un servei per al qual l'hospital Sant Joan de Déu té instal·lacions, equipament mèdic i personal sanitari preparat per fer-ho", han reivindicat.

"Prou traumàtica pot ser l'experiència d'avortar per a una dona, com perquè a més la facin anar amunt i avall només per motius religiosos, perquè l'orde de Sant Joan de Déu no vol practicar avortaments", han exclamat.

La concentració ha finalitzat recordant la reivindicació del col·lectiu L'Atzavara, que reclama que des de Manresa es faci l'acompanyament en el trànsit de les persones trans, i amb el desplegament d'una pancarta a l'accés de l'hospital amb el text "A Manresa no ens deixen avortar ni transitar", acompanyat amb l'encesa de bengales.

Recentment, l'orde de Sant Joan de Déu, una de les tres institucions que forma part del Patronat d'Althaia, ha declarat que en cap dels seus centres es fan avortaments farmacològics ni quirúrgics. Per això, el càntic que ha estat més clamat durant la concentració ha estat "fora rosaris dels nostres ovaris" com a mostra de rebuig a les ingerències religioses de l'orde en l'activitat sanitària pública de la ciutat.

Dijous, al ple de Manresa

Fem Manresa presentarà una moció al ple de dijous que ve en aquest sentit per tal de posar el debat sobre la taula i acordar un posicionament unànime en defensa dels drets reproductius de les dones. Concretament, la moció demana que es convoqui un Patronat d'Althaia extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: assegurar la realització d'avortaments quirúrgics a l'hospital de Sant Joan de Déu. 

Les regidores i el regidor de Fem Manresa han fet arribar una carta a tots els membres del Patronat per tal d'informar-los d'aquest fet i expressar la preocupació i malestar que aquesta negació sistemàtica de drets implica per a centenars de dones. 

Un centenar de derivacions a l'any

A Manresa, les dones embarassades de fins a 9 setmanes poden avortar amb fàrmacs a través del servei que ofereix el Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), al CAP Bages. Segons dades proporcionades per ASSIR Bages-Solsonès, l'any 2019 un total de 786 dones van avortar farmacològicament a la Catalunya Central.

Pel que fa als avortaments quirúrgics, un total de 161 dones de les comarques centrals van ser derivades a clíniques concertades de Barcelona, 102 de les quals corresponen a l'àrea del Bages, Solsonès i Moianès.

[noticia]94684[/noticia]