Campanya per millorar la qualitat de l'aigua del llac de l'Agulla

Aigües de Manresa demana als visitants del parc que no alimentin els ànecs i evitin que s'hi banyin les mascotes

El Parc de l'Agulla de Manresa
El Parc de l'Agulla de Manresa | Arxiu Comarcal del Bages
Redacció
18 de juliol de 2024, 08:58

El llac de l'Agulla és el principal dipòsit d'aigua per la ciutat de Manresa i dotze municipis més. Per això, Aigües de Manresa prioritza la cura d'aquest espai i treballa constantment per assegurar-se que l'aigua tingui la màxima qualitat possible. Una part d'aquest esforç consisteix a fer que el llac funcioni com un filtre biològic previ a l'entrada a planta. 

Els darrers anys, el llac ha experimentat episodis de floració d'algues, un signe d'eutrofització. L'eutrofització s'inicia quan es detecta un excés de nutrients a l'aigua, que promou el creixement d'algues i deteriora la qualitat de l'aigua, complicant el seu tractament. Fins ara, les algues que han florit només han afectat el gust i el color de l'aigua, però algunes poden provocar reaccions al·lèrgiques. 

Per prevenir aquestes floracions i identificar els tipus d'algues, s'ha realitzat un estudi en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat. Aquest estudi proposa una estratègia global per anticipar-se a les floracions d'algues, determinar la seva tipologia i aplicar els tractaments més efectius per mantenir la qualitat de l'aigua a llarg termini. 

L'estudi recomana incrementar la renovació de l'aigua en períodes càlids. Les obres realitzades a principis del 2023 han permès construir tres sortides laterals, dues a la banda del regadiu del Poal, i una al regadiu de Viladordis, que milloren la circulació de l'aigua. Tot i això, la greu sequera ha impedit portar a terme aquesta acció completament. 

També tenir cura de la gestió dels sediments: Aigües de Manresa utilitza una bomba d'aspiració per evitar l'augment de fangs al fons del llac i està planejant un estudi per eliminar els sediments actuals. 

Instal·lar un sistema d'alerta primerenca: Mitjançant els projectes Satwater i Satwater 2.0, s'ha instal·lat una plataforma que utilitza imatges per satèl·lit i intel·ligència artificial per predir les floracions d'algues. 

Evidentment, el personal de la companyia recull mostres d'aigua periòdicament per monitoritzar la qualitat, però ara s'optimitzarà la zona des d'on agafen les mostres. També es proposa ampliar el filtre verd amb plantes submergides per combatre les algues més problemàtiques. Aquesta mesura està en estudi. Finaalment s'ha realitzat un estudi per avaluar l'impacte dels peixos sobre la qualitat de l'aigua i la seva contribució a l'eutrofització. 

Tot i aquestes recomanacions, l'estudi també analitza com poden ajudar a la millora de la qualitat de l'aigua els visitants del Parc de l'Agulla. Com a visitants del parc, podeu es pot contribuir a millorar la qualitat de l'aigua de maneres molt senzilles. per exemple, no alimentant els ànecs i evitant que les mascotes s'hi banyin.