Comencen les obres de millora de la protecció dels talussos de l'aparcament del monestir de Montserrat

És la primera fase de les tasques de millora de les proteccions d'un tram de 900 metres de longitud, amb un cost total de 285.000 euros

Publicat el 26 de setembre de 2021 a les 15:40
Actualitzat el 26 de setembre de 2021 a les 15:45
Aquest dilluns, 27 de setembre, s‘iniciaran les obres de reforç i millora de les proteccions als talussos de l'aparcament que dona accés al recinte del monestir de Montserrat, que tindran una durada de vuit setmanes i aniran a càrrec de l'empresa Inacces Geotècnica Vertical, S.L.

Aquesta actuació s'emmarca en el Pla per a la Mitigació del Risc Geològic a Montserrat (PMRGM), promogut pel Patronat de la Muntanya de Montserrat (PMM) sota la direcció tècnica de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Els treballs donaran resposta a les esllavissades ocorregudes en diversos punts de l'aparcament entre els anys 2018 i 2020. Així, l'actuació abastarà una longitud total de 900 metres, que s'ha dividit en vuit trams i dues fases d'obra. Durant la primera fase, la que ara s'inicia, s'actuarà en els cinc primers trams, amb un cost de 144.000 euros. La següent fase, que abordarà altres tres trams, suposarà una inversió de 141.000 euros.

Les feines consistiran en el reforç de les malles existents amb creuats de cable d'acer i la instal·lació de noves malles i ancoratges de barra d'acer. Això permetrà assolir una continuïtat en el tractament del talús; incrementar l'estabilitat de blocs rocosos o conjunts de blocs potencialment inestables, i millorar la seguretat de l'aparcament.

Aquestes obres formen part de l'estratègia de gestió del risc geològic definida en el PMRG de Montserrat que preveu diverses accions, des del coneixement cientificotècnic de la dinàmica de caiguda de roques a la muntanya fins a la gestió i mitigació del risc. El seguiment geològic i l'auscultació dels vessants de la muntanya permet prioritzar i optimitzar les intervencions que cal dur a terme. D'aquesta manera, s'aconsegueix una millora contínua de la seguretat així com la preservació del patrimoni natural i cultural de la muntanya de Montserrat.