Dos tallers per recuperar la memòria dels pares

L'Ajuntament de Manresa els ofereix per a la gent gran sobre la destrucció del patrimoni religiós durant la Guerra Civil

Publicat el 11 de maig de 2012 a les 20:21

L'Ajuntament de Manresa i el Museu Comarcal organitzen els propers dies 15 i 22 de maig, dos tallers participatius especialment adreçats a la gent gran, a càrrec dels historiadors Joaquim Aloy i Josep Alert de l'Associació Memòria i Història de Manresa, i que tindrà com a eix temàtic la destrucció del patrimoni religiós durant la Guerra Civil i la seva posterior restauració per part del règim franquista.

Les dues activitats es faran a les 17.30 h. a les instal·lacions del Museu Comarcal de Manresa, situat a la Via Sant Ignasi, 40.

Amb el títol "Recuperem la memòria:temps de pèrdues i destrucció", aquests actes s'inclouen dins la segona temporada de l'Espai Memòries i dins el cicle "12 per al 2012" promogut per la regidoria de la Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa per commemorar l'any de l'envelliment actiu i amb l'objectiu que les persones participants aportin els seus propis records individuals o familiars per recuperar diferents fragments que formen part de la memòria col·lectiva.

Plantejades com a tallers participatius, les sessions prendran com a base els materials exhibits al Museu Comarcal amb motiu de l'exposició Aparèixer/ desaparèixer, de l'artista Jesús Galdón, que pren com a punt de partida la destrucció del retaule de l'església del Carme als inicis de la Guerra Civil.

Inclosos també dins el programa de l'Any de l'Envelliment Actiu, els tallers volen promoure la recuperació d'una part de la memòria col·lectiva des d'una perspectiva crítica i a través de la participació activa de la gent gran.

Activitats incloses dins la segona temporada de l'Espai Memòries
Aquesta activitat s'emmarca dins de les accions previstes durant al segona temporada de l'Espai Memòries que, amb el títol "Destruccions i Reconstruccions: La violència contra el patrimoni artístic a Manresa arran de la Guerra Civil", contempla el desenvolupament de la recerca històrica i la recollida de testimonis, així com un programa d'accions de participació i difusió adreçades al públic en general.

Aquesta recerca i les accions de difusió són dutes a terme per l'Associació Memòria i Història de Manresa i volen abordar el fets que succeïren a Manresa durant la guerra civil, amb la destrucció d'esglésies i la seva posterior restauració, en tant que pilar simbòlic fonamental del nou règim, per part del franquisme, amb la finalitat d'aprofundir en el context específic manresà però, alhora, prendre consciència que la iconoclàstia és un fenomen universal ben antic que abraça tots els colors polítics.

Paral·lelament es planteja una intervenció i reflexió artística que vol reflexionar sobre el concepte d'obra d'art i de patrimoni cultural a partir de la consideració que rep en funció dels moments històrics que en determinen la trajectòria: la pròpia creació, la pèrdua de valor, la destrucció, la conservació o restauració o finalment l'oblit. En definitiva, també vol fer una reflexió sobre uns anys cabdals en la construcció del museu i les seves col·leccions.

Tot això en el marc de la Guerra Civil i del primer franquisme, quan es van destruir nombroses obres d'art religiós i es van enderrocar moltes esglésies, algunes de les quals van ser reconstruïdes posteriorment com a símbol del règim.

El passat 24 de febrer es va iniciar l'activitat pública d'aquesta segona temporada amb la inauguració de la instal·lació Anunciació, de Jesús Galdón, als magatzems d'elements lapidaris del museu. I el 17 d'abril es va inaugurar l'exposició Aparèixer-desaparèixer on Galdón proposa una interpretació artística del retaule del Carme parcialment destruït l'any 1936.

Les dues sessions estan obertes al públic en general i es faran dins l'Espai Memòries.

Per a més informació, podeu adreçar-vos al Museu Comarcal de Manresa (T. 938741155), a la regidoria de Gent Gran (T. 938752486) o a la regidoria de Cultura (T. 938753410) de l'Ajuntament de Manresa.