El curs de reforç de català de les aules d'acollida continua durant l'estiu

Per segon any consecutiu es porta a terme el curs, que compta amb 70 inscrits

Publicat el 12 de juliol de 2010 a les 17:53

Curs de català d'una aula d'acollida de secundària. AjM

Per segon any consecutiu, es porta a terme un curs de reforç lingüístic de català adreçat a alumnat d'aules d'acollida de centres d'educació secundària, tant públics com concertats. La iniciativa està impulsada pel programa d'Immigració i Ciutadania de l'Ajuntament de Manresa i està cofinançada per la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya.

El bon resultat obtingut en la prova pilot que es va portar a terme l'any passat ha fet que s'apostés per repetir l'experiència. Enguany hi prenen part 9 centres públics i concertats, que han respost positivament a l'oferta.

Com a norma general, el projecte està adreçat a aquells centres de Manresa que tenen aula d'acollida a secundària, però s'ha donat alguna excepció, com ara la inclusió de l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, que ja va enviar alumnes l'any anterior, i del col·legi La Salle, que no té aula d'acollida.

Els centres que envien alumnat són: Ave Maria, Pius Font i Quer, Lluís de Peguera, Lacetània, Oms i de Prat, Joviat, La Salle, Quercus, i Santa Rosa de Lima (Dominiques).

El total d'alumnes inscrits són 70, procedents de països com la Xina, Marroc, Gàmbia, Cuba, Nicaragua, Índia, Equador o Argentina.

El curs va començar el dilluns dia 28 de juny i acabarà el 23 de juliol. S'han organitzat grups de dues hores, tres dies setmanals, per l'alumnat més necessitat, i dos dies per a la resta. Les classes les porten a terme dos professors als centres cívics de la ciutat (Joan Amades i Selves i Carner), on s'adrecen els alumnes segons la proximitat dels seus domicilis.

La necessitat d'aprofitar part del període de vacances d'estiu per reforçar l'aprenentatge del català de part d'alumnat nouvingut va sorgir com una prioritat l'any 2009 després de mantenir converses amb professorat d'aules d'acollida de la ciutat.

Molts alumnes arribats des dels seus països d'origen i que porten poc temps residint a Catalunya presenten un retard important quant a l'aprenentatge lingüístic, tot i acudir a les aules d'acollida dels seus centres. A més, la necessitat del reforç és necessària per tal d'evitar que un llarg període de vacances suposi una marxa enrere en el seu procés d'aprenentatge. El retard en l'aprenentatge lingüístic dificulta la seva equiparació al nivell mig de l'aula pel que fa a les diverses matèries i assignatures del curs.