El prior de Montserrat diu que no rebutgen mai indemnitzar les víctimes d'abusos «si és per ajudar»

En una compareixença al Parlament, Bernat Juliol no ha volgut entrar en el cas particular de Miguel Hurtado perquè està "sub iudice"

El prior de l'Abadia de Montserrat, Bernat Juliol, al Parlament
El prior de l'Abadia de Montserrat, Bernat Juliol, al Parlament | Parlament
Nació
05 de febrer de 2024, 19:48
Actualitzat: 20:04h
El prior de l'Abadia de Montserrat, Bernat Juliol, ha assegurat aquest dilluns que no s'han negat "mai a pagar una indemnització si servia com a reparació a una víctima, si és una reparació justa i serveix per ajudar una persona" que ha patit abusos a superar la situació.

En una compareixença en la comissió d'investigació del Parlament sobre pederàstia en l'Església, ha remarcat que la institució està preparant un sistema per ajudar a reparar econòmicament els afectats, i ha afegit: "No ens hem negat mai a pagar una ajuda, a ajudar econòmicament les víctimes".
 

El cas Miguel Hurtado

El primer denunciant d'abusos a Montserrat, Miguel Hurtado, havia assegurat aquest mateix dilluns en unes declaracions a El Periódico i TV3 que l'abadia rebutja pagar la indemnització que va demanar de 150.000 euros, en al·legar que la responsabilitat civil extracontractual derivada del presumpte abús sexual comès del 1998 al 1999 està prescrita penalment i civilment.

Juliol no ha volgut entrar en aquest cas particular perquè està sub iudice, i ha mostrat "respecte" pels processos judicials.
 

Prioritzar les víctimes

Durant la seva compareixença, Juliol ha afirmat que la prioritat de l'abadia "ha estat sempre les víctimes" i que Montserrat se sent "avergonyida" pel comportament d'alguns membres de la comunitat, per la qual cosa ha demanat, demana i demanarà perdó.

Juliol ha afegit que la prioritat també ha estat escoltar les víctimes, com a primer pas en el procés de recuperació, saber la veritat del que ha passat i "depurar responsabilitats". També ha dit que no es pot "canviar el passat", però sí treballar al màxim perquè no torni a passar.

Ha recordat que Montserrat va crear una comissió el 2019, que va publicar un informe, i ha col·laborat amb les autoritats judicials quan ho han demanat, i també amb els informes del Síndic de Greuges, del Defensor del Poble i de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), a més d'elaborar un protocol de prevenció.

El prior ha afirmat que hi ha hagut casos d'abusos en l'Església que cal afrontar, jutjar i ajudar i reparar les víctimes, però ha demanat no oblidar que "no només és un problema de l'Església, sinó de tota la societat".

En la comissió del Parlament no han comparegut la delegada diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del bisbat de Solsona, Clara Carbonell, ni el canceller i secretari general del Consell Diocesà per als Afers Econòmics del bisbat de Vic, David Gómez, que han tornat a ser citats per aquest divendres.