La CU+ detecta un augment de sobrepès en alumnes de Manresa

S'ha detectat, entre altres indicadors, en la novena edició del Programa de Detecció Precoç de Problemes de Salut en Escolars (PDP) de la Clínica Universitària i la FUB

Publicat el 26 de novembre de 2013 a les 17:12
La CU+ ha fet més de 1.000 exploracions de detecció precoç en escolars. Foto: FUB

La Clínica Universitària (CU+) de la Fundació Universitària del Bages (FUB) ha lliurat a l'Ajuntament de Manresa la memòria de la novena edició del Programa de Detecció Precoç de Problemes de Salut en Escolars (PDP), un programa que es duu a terme amb la col·laboració de l'Ajuntament i que s'adreça a escolars de P4, P5 i de 4t curs de Primària. El seu objectiu és detectar problemes de salut a través d'exploracions de logopèdia, fisioteràpia, podologia i infermeria. Aquesta detecció precoç és molt important per poder intervenir al més aviat possible en les alteracions o problemes de salut que es detecten.
 
En aquesta edició del programa hi van participar 12 escoles de Manresa i es van fer un total de 1.062 exploracions. L'exploració de logopèdia es duu a terme en escolars de P4, la de podologia en els de P5 i els alumnes de 4t de primària se sotmeten a revisions de fisioteràpia i d'infermeria.
 
Alteracions de la parla
De l'exploració de logopèdia destaca que en aquesta edició s'han detectat un 28,5% de casos de dislàlia simple, tot i que a aquesta edat es considera fisiològica. Hi ha alhora un 14% de casos amb una alteració de la parla de més d'un so alterat, que es coneix com a dislàlia múltiple. També s'han detectat un 18,3% de casos d'alteracions en les funcions orofacials, com la respiració bucal, la deglució atípica, la maloclusió o la protusió de la llengua en repòs. També destaquen un 17,2% de casos d'infants que als 4 o 5 anys encara prenen biberó, utilitzen xumet o es xumen el dit o es mosseguen les ungles. 
 
Ungles mal tallades
L'exploració podològica ha permès detectar un 39,7% de caos d'infants amb alteracions en la manera de caminar. Algunes d'aquestes evolucionen de forma positiva amb el creixement i amb la pràctica d'esport. També ha permès constatar que la majoria de nens, un 63,5% combina diferents tipus de calçat, mentre que el 36,5% restant utilitza sempre calçat esportiu. L'exploració ha detectat també que un 23,7% dels infants porta les ungles mal tallades i amb risc que se'ls facin ungleres, un 40,3% de casos sense gairebé gens de volta plantar i desviacions en l'alineació de l'eix de les cames. 
 
Detecció precoç de possibles escoliosis
L'exploració de fisioteràpia que es fa als escolars de 4t de primària ha estat útil novament per detectar possibles casos d'escoliosi, desviacions de la columna. Els fisioterapeutes de la CU+ van detectar-ne un total de 65, de les quals 11 ja havien estat diagnosticades prèviament a l'exploració. La CU+ aconsella a totes les famílies amb fills als quals s'ha detectat aquesta possible desviació que confirmin l'existència o no de l'escoliosi amb una visita al traumatòleg. La detecció precoç d'aquesta desviació és molt important per intentar frenar-ne l'evolució durant el creixement. 
 
L'exploració de fisioteràpia als nens i nenes de 9-10 anys ha detectat també un 27,6% de casos que presenten un escurçament important de la musculatura de la cadena posterior.
 
Increment dels casos de sobrepès i obesitat
La revisió que duen a terme les infermeres als alumnes de 4t de primària ha evidenciat un 31,5% de casos de sobrepès entre els infants. D'aquests, un 20,3% presenten sobrepès i un 11,2% obesitat. Aquestes xifres allunyen la tendència a la reducció de casos que s'havia iniciat feia uns anys i obliga a plantejar una reflexió sobre la necessitat que hi hagi un canvi d'hàbits tant pel que fa a l'alimentació com a la pràctica de l'exercici físic per part dels escolars.
 
En aquest sentit, l'enquesta també constata que el 33,2% dels infants fan menys de dues hores d'esport a la setmana, un temps inferior al que seria recomanable i que un 48,8% veu la televisió diàriament durant més de 45 minuts.
 
Pel que fa a l'alimentació, es constata que ha disminuït el nombre d'alumnes que es queden a dinar a l'escola. En la darrera exploració eren un 19,8% dels nens, mentre que en anteriors edicions del programa aquest percentatge es movia entre el 40 i el 32%. La revisió confirma que els escolars consumeixen massa dolços i productes de pastisseria, embotits i refrescos i poc peix, llegums, fruita i verdura. 
 
En relació amb els hàbits higiènics, els hàbits són correctes, així com pel que fa a les hores de son, ja que el 88,3% dels nens dorm durant 10 hores o més.
 
Desena edició
Aquest curs 2013-2014 la CU+ ha posat en marxa la que serà la desena edició del PDP, en la qual participaran escoles de Manresa, Artés i Sant Joan de Vilatorrada, amb la col·laboració dels tres ajuntaments. Està previst que es facin exploracions a alumnes de 18 escoles, de les quals 13 són de Manresa, 3 de Sant Joan de Vilatorrada i 2 d'Artés.  
 
En els nou anys de recorregut, el PDP ha fet 13.059 exploracions a 9.974 nens i nenes. Les dades obtingudes de les exploracions han estat d'utilitat als ajuntaments a l'hora de definir polítiques de salut adreçades als infants.