L'escolà Steen Knudsen es converteix en el bisbetó de 2009

La Sala Puig i Cadafalch de Montserrat acull dissabte 5 de desembre la festa de Sant Nicolau, la de més tradició de l'Escolania, que inclou la representació de la Llegenda i un concert de Nadal

Publicat el 02 de desembre de 2009 a les 16:16
Els escolans de Montserrat han triat com a bisbetó de 2009 n'Steen Knudsen i Esquerda, de Collbató (Baix Llobregat), de pare danès i de mare catalana; mentre que de vicari episcopal n'ha sortit escollit en Pau-Joan Pratsobreroca i Andreu, de Gurb (Osona); i de secretari en Niels Knudsen i Esquerda, germà bessó del bisbetó. És el primer cop a la història de l'Escolania que dos germans formen part de la terna d'aquest títol honorífic i, una segona curiositat, el bisbetó és del poble on s'ha construït el nou orgue de Montserrat, que s'està acabant d'instal•lar a la basílica.

El bisbetó és un alumne de segon curs (5è de Primària) que surt escollit pels seus companys a l'Escolania (abans de l'ampliació dels estudis a 4t de Primària era de primer curs), ja que l'any anterior es considera de preparació. L'elecció del bisbetó es duu a terme a través d'unes primàries, i després d'una “intensa i democràtica” campanya electoral, que té lloc el dia de Santa Cecília, patrona de la música –que enguany es va realitzar el 20 de novembre-.

Com marca la tradició, doncs, dissabte tindrà lloc la celebració de la festivitat de Sant Nicolau, patró dels infants –tot i que el dia de la festa onomàstica és l'endemà, dia 6. A Montserrat, aquesta festa es viu d'una manera especial des de fa molts segles –els orígens són medievals. Aquest dia, per tant, un noi de primer curs és revestit amb la roba pròpia d'un bisbe, en record al bisbe Nicolau, i gaudeix durant el seu breu "regnat" d'un seguit de privilegis, com ara de triar el menú del dinar d'aquell dia per a tots els escolans, un àpat que compartiran amb el P. Abat de Montserrat –que serà amb ells. També decidirà quina Salve Regina cantaran a les 13h a la basílica. L'Steel ha triat la Salve a dos cors amb ecos del P. Joan Cererols, que s'interpretarà amb instruments –orgue, fagot, clarinet, oboè i violoncel, per part d'alguns dels seus companys escolans.

A la tarda del dissabte 5, les mares, els pares i els familiars dels escolans seran els protagonistes de la festa. A les 16.30h. es reuniran amb els alumnes del centre a la Sala Puig i Cadafalch de Montserrat i presenciaran, primerament, la representació de la Llegenda de Sant Nicolau -es tracta d'una introducció escenificada, escrita pel P. Lluís Juanós, protagonitzada per tres escolans. En acabar, l'Escolania oferirà un concert, dirigit per Bernat Vivancos, acompanyat al piano per Vicenç Prunés. El programa de l'acte és el següent:
  • Himne al Gloriós Sant Nicolau: del P. Àngel Rodamilans (1874-1936)
  • Llegenda de Sant Nicolau: del P. Ireneu Segarra (1917-2005)
  • Veus: Steen Knudsen (Sant Nicolau), Daniel Folqué (hostaler), Lluís Travesset (Marc), Eudald Buch (Frederic) i Andreu Diport (Miquel)
  • Concert a càrrec del grup instrumental i l'orquestra de l'Escolania