
L'Ajuntament de Manresa col·labora en el funcionament d'un centre sanitari a Camerun. L'Hospital Raquel Bruch del municipi de Yemessoa (Camerun), que atén a unes 9.000 persones, és avui una realitat gràcies al treball dut a terme pels Amics de la Unesco de Manresa, el mateix Ajuntament i la Fundació sanitària Althaia.
Aquest dijous al matí la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich, i el representant dels Amics de la Unesco de Manresa, Pere Culell, s'han reunit amb els representants de la contrapart local dels Amics de la Unesco de Manresa al Camerun, el doctor Toni Bernadí i la infermera Jemima Sabeu.
L'objectiu de la trobada ha estat fer el seguiment d'aquest projecte sanitari que combina dos aspectes primordials com són la millora del seguiment de la salut a la zona de Yemessoa i l'intercanvi entre professionals d'ambdós municipis.
Garantir l'accés a la salut a zones amb pocs recursos
El treball voluntari dels membres dels Amics de la Unesco de Manresa ha permès fer de pont entre els diferents actors que sumats han fet possible l'accés a la salut en un dels municipis de Camerun més castigats per la pobresa, les malalties i la manca de recursos.
L'aportació de l'Ajuntament de Manresa a aquest projecte sanitari s'ha centrat en la donació de recursos per ajudar a la construcció de les diferents sales hospitalàries i per complementar el material necessari. Per la seva banda, Althaia s'ha ocupat d'aportar experiència professional mitjançant la formació de diferents professionals al Camerun i també d'enviar instruments i equipament sanitari.
La construcció d'aquest hospital és un projecte que va sorgir gràcies al bon coneixement del doctor Toni Bernadí sobre la realitat del Camerun, fa 33 anys que viu i exerceix la medicina en aquest país, i a les ganes de fer accessible la salut a la població més humil de la zona. Tot plegat va motivar els Amics de la Unesco a sumar-se al repte de construir un hospital, que després d'un treball de molts anys i la construcció en diferents fases dels espais que conté ja és una realitat.
Actualment l'esperança de vida dels camerunesos no arriba als 54 anys, essent les principals causes de mort malalties curables com el paludisme, les malalties infectocontagioses i de transmissió sexual, així com les problemàtiques relacionades amb les poques possibilitats existents de seguiment de l'emb aràs i del part.
Aquestes condicions sumades a l'escassa cobertura d'equipaments mèdics i al fet que les persones ateses han d'assumir tots els costos del material sanitari fan quasi inviable l'accés a una atenció sanitària bàsica. Això va fer que la comunitat de la zona de Yemessoa sol·licités la construcció d'un hospital cedint els terrenys on després es va edificar.
Valorar el treball conjunt intercanviant experiències
La cooperació internacional va esdevenir primordial pel que fa a la construcció de l'hospital Raquel Bruch i la dotació d'equipament i material sanitari, ja que, si bé les petites quotes que paguen els pacients serveixen per assumir el funcionament ordinari del centre, no són suficients per abastar tota l'amplitud del projecte.
Amb e ls anys el bon funcionament del centre sanitari ha permès consolidar el projecte i, actualment, fins i tot es dóna suport al govern de Camerun en la realització de campanyes de prevenció de la salut.
D'altra banda aquest treball cooperatiu entre Manresa i Yemessoa ha posat en valor l'intercanvi d'experiències entre professionals pertanyents a diferents realitats. Cadascú contribueix amb les eines què disposa, Manresa ha aportat recursos i experiència professional i Camerun el valor de la hospitalitat, la riquesa de l'Àfrica subsahariana i el treball sanitari de proximitat a la comunitat. Amb la cooperació tothom hi guanya.