Sant Mateu de Bages rememorarà les últimes hores dels deu maquis del mas Borrell amb un documental

L'Amical dels Antics Guerrillers de Catalunya ha estat rodant aquest cap de setmana a les localitzacions on van passar els fets amb joves voluntaris del poble

Sant Mateu de Bages ha acollit el rodatge sobre els maquis del mas Borrell
Sant Mateu de Bages ha acollit el rodatge sobre els maquis del mas Borrell | AAGC
28 de febrer del 2024
Actualitzat a les 20:07h
Aquest cap de setmana s'ha estat rodant a Sant Mateu de Bages un curtmetratge documental sobre les darreres hores dels onze maquis del mas Borrell -un va poder fugir- amb joves voluntaris del poble, en una producció dirigida per l'olotí Marc Planagumà i ideada per l'Amical dels Antics Guerrillers de Catalunya i l'Ajuntament, que reben el suport del Memorial Democràtic i de la Diputació de Barcelona.

La producció "ha estat rodada en els mateixos paratges on van passar els fets el desembre de 1944", explica Raül Valls, de l'associació de memòria guerrillera. A finals de novembre d'aquell any, onze joves guerrillers van arribar a Sant Mateu de Bages i es van establir a la masoveria el Borrell, un mas que es trobava abandonat, però que oferia uns sòtans on eixuplogar-se. "Probablement arribaven d'alliberar el sud de França i, empesos per les mostres d'estima que van rebre, no van ser prou prudents quan van arribar a Catalunya", raona Valls.

De fet, mentre van ser al mas Borrell "van anar a comprar a la botiga del poble i es van deixar veure massa". Fruit d'això, la notícia de la seva presència al poble va arribar a l'Ajuntament franquista de l'època que, preocupat per aquesta inquietant presència, va demanar la intervenció de les forces de l’ordre. Intervenció que es va consumar la nit del 8 de desembre. Els maquis, que ja dormien, van ser envoltats per la Guàrdia Civil i voluntaris franquistes de Súria, i deu van ser detinguts i afusellats de forma immediata. Els cossos van ser transportats per un grup de joves del poble i enterrats en una fossa comuna del cementiri. Només un va poder fugir. "La de Sant Mateu de Bages és la fosa comuna amb més guerrillers enterrats de Catalunya", explica l'activista de la memòria.

Raül Valls destaca la col·laboració i bona entesa que l'Amical ha tingut amb l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages i amb els joves "de no gaire més de vint anys" del poble i voltants, que s'han implicat en el rodatge, que s'ha portat a terme aquest cap de setmana des d'abans de la sortida del sol. "És important que els joves hi hagin participat perquè una de les funcions de l'entitat és transmetre la història dels guerrillers", explica.

L'estrena del documental sobre els maquis del mas Borrell està prevista per al mes de maig. "L'estrenarem a Sant Mateu de Bages amb tots els ets i uts, i ja treballem perquè es pugui veure a Manresa i a altres municipis del Bages i de Catalunya", explica.
 

Joves de Sant Mateu han interpretat als onze maquis del mas Borrell. Foto: AAGC

 

Exposició, revista i material sobre els fets

A més a més d'aquesta producció cinematogràfica, l'Amical dels Antics Guerrillers de Catalunya ja havia elaborat una exposició sobre els fets, que es pot visitar a Sant Mateu de Bages, "però que volem que sigui itinerant a altres municipis", i una revista on situa els fets en el seu context europeu, "a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, amb l'exèrcit alemany a les acaballes, però amb el franquisme a l'estat espanyol".

El proper dia 14 de març a 2/4 de 7 de la tarda, l'Amical presentarà el material Camins de llibertat a l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages. Es tracta d'un mapa pedagògic que inclou les rutes que van fer servir els maquis durant la seva resistència. Aquest material neix amb la voluntat de ser una eina per a la difusió de la memòria guerrillera a Catalunya entre els escolars i no tan escolars.