
Un moment de la presentació del Dia Mundial de l'Alzheimer. Catpress
Un 61% de les persones que viuen a les residències de Manresa i comarca estan afectades per algun tipus de demència. Les darreres estadístiques assenyalen també que prop del 40% dels majors de 85 anys pateixen Alzheimer o altres tipus de demències. La incidència d’aquestes malaltia, que és creixent perquè l’esperança de vida és cada vegada major, obliga a famílies, societat i administracions públiques ha destinar-hi moltes energies i recursos. Manresa i la seva comarca són de les zones més ben preparades per donar resposta a les necessitats associades a l’Alzheimer, segons ha afirmat el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, el Dr. Antoni Iruela.
Molts dels aspectes relacionats amb l’Alzheimer es tractaran en el decurs de la cinquena Jornada per a professionals que se celebrarà el dimarts, 29 de setembre, per celebrar el Dia Mundial d’aquesta malaltia. Aquest matí han presentat el perfil d’aquesta Jornada, el Dr. Antoni Iruela; Concepció Cabanes, directora assistencial de la Fundació Sociosanitària de Manresa; Maria Rosa Riera, presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer i el Dr. Joan Catena, metge geriatre de la FSSM, responsable de la unitat de demències. La Jornada, que se celebrarà a la sala gòtica de Sant Andreu, acollirà previsiblement més de cent professionals i permetrà presentar el Pla d’atenció a les persones amb demències que ha elaborat el Departament de Salut de la Generalitat.
Dispositius per sobre de la mitjana
El Dr. Antoni Iruela ha posat de manifest que Manresa, el Bages i el conjunt de la Catalunya Central tenen els dispositius assistencials relacionats amb l’abordatge de les demències per sobre de la mitjana dels indicadors recomanats pel Pla Director Sociosanitari. Malgrat això ha incidit en la necessitat d’un diagnòstic, el més inicial possible, per tal de fer un abordatge adient de la malaltia des d’un primer moment. També considera necessari que millori l’educació sanitària davant del conjunt de la població per tal que, davant de les primeres sospites, malalts i familiars es dirigeixin als recursos assistencial de l’Atenció Primària.
Iruela ha avançat que l’any vinent la Regió de la Catalunya Central organitzarà la reunió que acull representants de les aproximadament 150 unitats de demències que hi ha arreu de Catalunya.
L’Alzheimer i els nens
Concepció Cabanes ha exposat que les entitats organitzadores han tingut molt d’interès perquè a la Jornada es tracti en profunditat la temàtica de l’Alzheimer i els nens, un àmbit en el qual encara hi ha molt camí per recórrer. S’ha previst que una de les ponències es marquin les pautes de com explicar la malaltia als nens.
La pròpia Cabanes ha avançat que la Jornada també servirà perquè professionals estiguin al dia de tot allò relacionat amb la incapacitació, un procés judicial que és molt necessari per tal que els malalts eludeixin responsabilitats.
El paper de les famílies
Maria Rosa Riera, en la seva condició de presidenta de l’associació que acull les famílies dels afectats, ha remarcat el paper de suport i acollida que té l’entitat. Igualment ha deixat constància que, de forma permanent, fan difusió de la malaltia, sovint amb xerrades a moltes poblacions i a través d’actes oberts, com el previst el proper divendres, dia 25 de setembre, a la sala Plana de l’¡Om, on el grup de teatre de Fals posarà en escena l’obra Dona i Cadira, que té com a principal personatge una senyora afectada per la malaltia de l’Alzheimer.
L’atenció de la malaltia en fases avançades
El Dr. Joan Catena ha explicat a la roda de premsa d’aquest matí que el percentatge de transmissió genètica de la malaltia és petit, al voltant del 5%. Sobre el paper de la genètica en l’Alzheimer també se’n parlarà a la Jornada amb la participació d’especialistes de primer nivell. També s’ha contemplat una ponència per explicar la interrelació que té l’esquizofrènia amb l’Alzheimer, ja que sovint per a les famílies és difícil d’entendre algunes actituds. També, en la vessant assistencial, s’abordarà el tractament de la malaltia en fases avançades, període en el qual solen aparèixer complicacions de tot tipus: caigudes, risc de fugida, incontinències, dificultats per menjar, transtorns de comportament, etc.
El programa de la V Jornada. Dimarts, 29 de setembre
9.45 h Inauguració
Concepció Cabanes. Directora Assistencial de la Fundació Sociosanitària de Manresa.
Antoni Iruela. Gerent Regió Sanitària Catalunya Central.
Ma. Rosa Riera. Presidenta de l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres demències del Bages, Berguedà i Solsonès.
10.00 h Pla d’atenció a les persones amb demències a Catalunya. (PlaDemCat - 2009-2012)
Miquel Aguilar. Consell Assessor Pla Director Sociosanitari.
Presenta: Carmen Caja. Directora Pla Director Sociosanitari. Departament de Salut de la Generalitatde Catalunya.
11.00 h Taula rodona. Demències, parlem de tot
Modera: Pilar Porcel. Membre de l’Associació de
Familiars d’Alzheimer, Bages, Berguedà i Solsonès.
“Com explicar la malaltia als nens” Ma. Dolors Petitbó. Cap de Secció de Psicologia. Àrea de Psiquiatria. Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.
“Protocol de cribatge dels processos d’incapacitació per a l’exercici de tutela legal” Ma. Àngels Betriu.
Coordinadora de la unitat de gestió de tuteles, ICASS.
Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
11.45 h Descans.
12.15 h Taula rodona. El dia a dia de les demències.
Modera: Joan Catena. Metge responsable de la unitat de psicogeriatria de l’Hospital de Sant Andreu. Fundació Sociosanitària de Manresa.
“Deteriorament cognitiu en l’esquizofrènia a l’ancià”
Pilar de Aspiazu. Psiquiatra. Àrea de psicogeriatria. Hospital Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.
“L’herència genètica en la malaltia d’Alzheimer”
Raquel Sánchez-Valle. Neuròloga. Programa de Información y consejo genético para demencias familiares (PICOGEN). Unidad de Alzheimer y otros trastornos cognitivos. Instituto de Neurociencias. Hospital Clínic de Barcelona.
“Atenció als malalts amb malaltia d’Alzheimer avançada a les residències”
Salvador Altimir. Cap Unitat de Geriatria de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Universitat Autònoma de Barcelona.
“La demència avançada a la residència: resident i família”
Llum Gallego. Infermera. Residència Sant Andreu-Fundació Sociosanitària de Manresa.
14.15 h Dinar
16.30 h Prenem el cafè amb Albert Solé Bruset
"Recuperar la memòria abans no desaparegui"
Albert Solé. Productor i Director de cinema. Durant anys va realitzar documentals per a diferents canals de televisió fins que al 2007 va dirigir la seva primera pel•lícula documental “Bucarest, la memòria perduda”, guardonada amb el Goya al Millor Documental 2009 i amb el Premi Gaudí 2009, entre d’altres premis de reconegut prestigi. En aquest documental es reflexa el perfil de Jordi Solé Tura, un dels pares de la Constitució, exministre i des de fa anys malalt d’Alzheimer. El protagonista és el pare de l’autor del film. Presentarà i moderarà l’acte Marc Marcé, director de Regió 7.
17.30 h Cloenda
Josep Camprubí. Alcalde de Manresa.
Manel Valls. Director General de la Fundació Sociosanitària de Manresa.
17.45 h Copa de cava al jardí de l’Hospital.
Durant la copa de cava al jardí es sortejarà una panera de productes del Bages.