Spica guanya la primera edició de Catalunya Freestyle en una jornada històrica

El menorquí és el primer campió de la competició de batalles d'improvisació íntegrament en català, celebrada aquest dissabte a la Fabra i Coats de Barcelona

Publicat el 18 de febrer de 2024 a les 09:09
Actualitzat el 19 de febrer de 2024 a les 16:27
Spica esdevé el primer campió de Catalunya Freestyle, la primera competició íntegrament en català de la història. Curiosament, es buscava el campió català, i el vencedor ha sigut un menorquí. El balear ha passat per sobre de tots els seus rivals, demostrant una gran superioritat i guanyant-se al públic des del moment que ha pujat a l’escenari, sent el participant més veterà. Ha protagonitzat una final èpica amb Daura Mangara, músic de Banyoles. Spica ha deixat rimes pel record com “vull els 300 euros (del premi) perquè m’haig de pagar el bitllet d’avió” o “com diem a Mallorca, ja t’he afaitat”.

Sento una gran emoció, no ho puc descriure. Quan he vist la quantitat de participants que hi havia i el nivell que han mostrat a dalt de l’escenari, tenia por de no poder passar de les primeres rondes. M’he anat trobant còmode i les idees han fluït a dins del meu cap”, ha declarat el vencedor, encara en estat de xoc pocs minuts després de la final i ha definint l’experiència com a “un somni”. És pare de família, i l’ha acompanyat el seu fill en aquesta aventura. Sobre la seva veterania, ha desvelat que l’ha empès a viatjar fins a Catalunya el fet que “segurament era l’últim tren que tenia per competir en unes batalles en català” i que competir avui “m’ha fet sentir jove”. El sostre del freestyle en català, Spica creu que estarà “on arribi la passió de la gent”. El campió ha celebrat la victòria fent una tonada mallorquina, ja que és glosador, improvisant una cançó d’agraïment a tots els assistents. “Jo soc glosador, no raper. No sé si defensaré el títol. Tinc una edat, família, feina, projectes de vida... La gent jove té temps per entrenar i estar al dia. El que m’ha passat avui ha sigut una casualitat”, ha conclòs.
 

Spica amb el premi de campió de Catalunya Freestyle Foto: Nació


La xifra de participants és el primer indicador de l’impacte que ha tingut la primera competició de batalles en català de la història. 99 persones s’han apuntat per participar aquesta nit a Catalunya Freestyle, i podrien haver sigut més si l’organització no hagués hagut de tancar el procés d’inscripció. Han hagut de limitar la llista de competidors per poder celebrar un esdeveniment dins dels horaris previstos. Gent d’arreu de Catalunya i de tots els països catalans han improvisat a dalt de l’escenari. Pel que fa al públic, 520 persones han omplert la sala i han vibrat amb les barres dels protagonistes de la nit. Una assistència més que destacable. En la retransmissió de Twitch, s’han assolit màxims d’audiència superiors als 800 espectadors.

[noticiadiari]2/268523[/noticiadiari]
Albert Alarcón, un dels organitzadors de l’esdeveniment, s’ha mostrat molt satisfet amb l’espectacle que han ofert i la seva rebuda. “Ha sigut un èxit total. Ha vingut molta gent, hem patit perquè pensàvem que no podríem acabar amb tants participants, i hi ha hagut molt nivell”, ha expressat Alarcón per després reconèixer la seva sorpresa amb les xifres d’assistència. “Ha sigut una alegria que un balear amb tradició glosadora hagi sigut el primer vencedor de Catalunya Freestyle. És evident que amb el nom ens vam quedar curts, territorialment parlant. El següent pas és expandir-nos als països catalans. Hem de trobar aliances per preparar una temporada amb cara i ulls”, ha avançat l’organitzador.
 

Albert Alarcón, organitzador de Catalunya Freestyle Foto: Nació


Una de les singularitats que ha mostrat aquesta nova escena de batalles en català és la gran presència de rimes amb missatges reivindicatius. “Llibertat per Palestina” o “estem en contra de les pilotes de goma” són exemples del tipus de frases que s’han escoltat a la Fabra i Coats. C-Trancat, un dels freestylers, ha expressat quina era una de les finalitats d’un projecte com Catalunya Freestyle envers la nostra llengua. “El català no es promou, es defensa”. Marcus FM, un dels conductors de la festa, ha llançat una petició a totes les noies perquè tinguin més presència en la cultura urbana, demanant que “s’animin i participin, que s’apoderin d’aquests espais”. Ainhara, Marina i Idadeoia han sigut les tres noies que han pujat a la tarima a mostrar el seu talent.

La primera ronda de la tarda han sigut els filtres, amb 21 batalles de 4 participants i 5 de 3. Quatre entrades a la base de 10 segons per cada un per decidir qui formaria part dels vuitens de final. Molts freestylers nous amb la voluntat de fer-se un nom, però també grans exponents de l’escena de batalles en castellà. Zoyert, Xinako o Titus són alguns dels participants que han passat per Red Bull Batalla en algun moment de la seva carrera, i que han volgut aportar el seu gra de sorra en el moviment emergent en català. En la següent fase, vuitens de final, els 24 artistes, repartits en 8 batalles de 3 contra 3, tenien dues rondes de 30 segons per convèncer als jutges sobre qui havia de ser l’únic classificat. Dafer, Endo, Spica, Zoyert, el Guerrer de l’Espai, Daura Mangara i Marina han sigut els 8 classificats a quarts de final, amb Spica sent el més aclamat pel públic i fent celebrar les seves rimes més que ningú. Marina tampoc s’ha quedat enrere quant al suport del públic.

En els quarts de final hi ha hagut la sorpresa de la jornada. Spica, procedent de Menorca, ha eliminat a un dels favorits a endur-se el trofeu, Zoyert, en la millor batalla del dia. Dafer, Daura Mangara i Marina també s’han classificat per a les semifinals, en una fase on només hi havia una ronda per enfrontament, amb un patró per participant en 6 voltes. A les semifinals, on hi ha hagut una prova de kickback, on un competidor feia sis preguntes i el rival les havia de respondre al moment, i un minut compartit amb beatbox, 2 patrons i 3 voltes, Spica ha passat per sobre de Dafer. Daura Mangara i Marina han protagonitzat una disputa certament descafeïnada, on s’ha classificat per a la final el que ha comès menys errors: Daura Mangara. No obstant això, han deixat missatges molt potents, com el de Marina dient que “fent Freestyle en català mai ens baixaran de la tarima” o Daura Mangara rimant “estem representant a dos col·lectius minoritaris”. En la final, i seguint la tònica de tot l’esdeveniment, Spica s’ha imposat, sent un menorquí el primer campió de Catalunya Freestyle de la història. Tant ell com Daura Mangara han fet una exhibició musical adaptant-se a les instrumentals de reggae i afrotrap, i s’han batut en dos minuts de respostes compàs a compàs. El jurat ha determinat rèplica, on Spica s’ha pogut imposar.

La primera competició de freestyle en català de la història arribava amb una gran expectació i molta incertesa. Malgrat les diverses exhibicions que s’havien organitzat a Gold Battle, una de les principals competicions a escala mundial de batalles en castellà, era la prova de foc per saber si les batalles en català podien tenir recorregut, tal com assegurava l’organització en les setmanes prèvies a l’esdeveniment. Un jurat de luxe era un dels grans reclams de la nit, amb referents de la cultura hip hop presents. Soen, Noult, Sarita, Still Ill i Valtonyc han sigut els encarregats de decidir el primer campió de Catalunya de la història. Marcus FM, MT Black i Rita eren els conductors de la festa del rap català, i Fat Chets i Dj Alar qui han punxat la banda sonora. A partir de semifinals, Pikas i DFX han fet beatbox en algunes de les rondes per tenir bases diferents en les quals improvisar.
 

Foto grupal de l’equip de Catalunya Freestyle


Les entitats fundadores de Catalunya Freestyle, Gold Battle, Fundació Carulla, Raplegats i Lobregat Block Party, tenen l’objectiu que aquesta nova competició sigui la primera pedra d’un projecte que anirà més enllà d’un únic torneig. És el termòmetre per decidir si Catalunya té la capacitat per crear una escena pròpia independent en català. Si la celebració d’aquesta primera edició ha tingut un resultat satisfactori, en pròximes ocasions faran classificatòries en diversos indrets dels països catalans per trobar el millor improvisador de Catalunya.

[youtubedestacat]https://www.youtube.com/watch?v=25od4oCzmyY[/youtubedestacat]