Personalitats de l'esquerra francesa escometen contra Hollande i Valls

L’exministra Martine Aubry carrega durament contra la política “indecent” del primer ministre en el tema dels refugiats en un article publicat a "Le Monde" | La duresa de l'escrit genera rèpliques i contrarèpliques i mostra altre cop un escenari de divisió greu en el camp socialista

El primer ministre francès, Manuel Valls, durant la sessió de control d'aquest dimecres
El primer ministre francès, Manuel Valls, durant la sessió de control d'aquest dimecres | EFE
27 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 10:00h
A través d’un article al diari Le Monde, una vintena de figures representatives de l’esquerra francesa han manifestat la seva discrepància absoluta amb la política del president François Hollande i del seu primer ministre, Manuel Valls. L’article, titulat Sortir de l’impàs, ha provocat un veritable terrabastall. Entre els seus signants destaca el nom de Martine Aubry, exministra d’Afers Socials i alcaldessa de Lille, i una de les dirigents de l’ala esquerra del Partit Socialista Francès (PSF). També hi ha altres exponents del partit, com Benoit Hamon, l’economista Daniel Cohen i el líder ecologista i eurodiputat Daniel Cohn-Bendit.

Entre les crítiques que es fan a Hollande hi ha la d’afeblir la posició de França al món, la regressió que s’ha produït arran de la reforma constitucional que canvia els requisits sobre la nacionalitat francesa i la reforma anunciada sobre el codi de treball, que és vista des de sectors progressistes com la pèrdua de drets laborals. Però potser l’aspecte que ha desfermat més ira entre l’ala Esquerra del PSF i els ecologistes és l’actitud del govern sobre els refugiats. Paradoxalment, els signants de l’article elogien el compromís d’Angela Merkel per acollir-los i censuren de forma abrupta la posició de Valls, que s’ha negat a solidaritzar-se amb Berlín en aquest tema.

Valls va fer recentment unes declaracions a Munic on es va manifestar contrari a l’establiment d’un mecanisme permanent de repartiment dels refugiats entre els diversos països de la Unió. Això ha estat qualificat per Aubry i la resta de signants com a “indecent”. La duresa de l’article ha generat rèpliques i contrarèpliques al llarg de tot el dia i mostra altre cop un escenari de divisió greu en el camp socialista.

Això sí que és “foc amic”. Les crítiques contra la política del govern socialista des de dins dels rengles de la majoria no són pas una novetta, però sí que ho és que Aubry, una de les figures més sòlides del PSF, hagi fet un pas al davant, buscant el cos a cos directe amb Hollande i, possiblement, encara més amb el primer ministre Valls, molt qüestionat en el seu partit. França celebrarà eleccions presidencials i legislatives la primavera del 2017.