Opinió

Equitat menstrual

«La campanya del Govern és un primer i important pas, i ara cal seguir treballant per fer front als reptes pendents i erradicar la pobresa menstrual»

Alessandra Palomar
05 de març de 2024, 19:00
Des d’ahir, les dones i persones menstruants entre 10 i 60 anys poden recollir a les farmàcies de Catalunya un producte menstrual reutilitzable gratuït, a escollir entre una copa menstrual, unes calces menstruals o una compresa menstrual. Aquesta mesura és part de la campanya del Govern per lluitar contra la pobresa menstrual i que desenvolupa l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual. La mesura també pretén reduir les més de 9.000 tones de productes menstruals que es generen anualment.

La pobresa menstrual és la falta d'accés a productes sanitaris, educació sobre higiene menstrual, banys, instal·lacions per rentar-se les mans i, o, gestió de residus. Afecta la salut menstrual de dones i persones menstruants d’arreu del món, però també pot tenir conseqüències en la seva vida diària, ja que dificulta que duguin a terme activitats en el seu dia a dia com anar a l’escola o a la feina, però també la seva salut mental degut al tabú que encara existeix al voltant de la regla. Segons el Departament d’Igualtat i Feminismes, al llarg de la seva vida fèrtil, les persones menstruants acaben gastant un mínim de 2.500 euros en productes menstruals. Les dades del Departament mostren que 2 de cada 5 dones a Catalunya diuen que no han pogut adquirir els productes que volien per raons econòmiques i 1 de cada 4 han tingut problemes per aconseguir-los. De fet, un 11,6% de les enquestades el 2019 per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol van admetre haver usat paper higiènic i bolquers com a substituts pels productes menstruals degut al seu elevat preu.

Aquesta mesura suposa un pas endavant per l’equitat menstrual en molts sentits. Primer de tot, la campanya està dirigida a totes les persones menstruants, de manera que no discrimina a ningú per la seva identitat de gènere. S’hi poden acollir totes les dones, persones no binàries i homes trans que estiguin menstruant. Això és important per a trencar prejudicis en la societat, però també en la sanitat, sobre qui menstrua. A més, les farmàcies donaran informació sobre les característiques i forma d’ús de tots els productes menstruals que s’ofereixen a la campanya, trencant el tabú, estereotips i prejudicis que encara existeixen al voltant de la regla i millorant l’educació menstrual general de la població. Això permet que les persones menstruants es reconciliïn amb la seva regla. De fet, els productes reutilitzables no contenen els químics que reaccionen amb la sang i fan que tingui una olor característica, trencant el tabú que la regla “fa mala olor”.

En especial, l’ús de la copa menstrual és una oportunitat per conèixer millor la nostra vagina, cèrvix i la quantitat de sang de la nostra regla. Per una altra banda, aquesta campanya és una aposta per la sostenibilitat. Els productes menstruals reutilitzables són lliures de tòxics perjudicials per a la nostra salut i pel medi ambient. A més, redueixen fins a un 99% els residus generats amb els productes d’un sol ús. Encara que la producció dels productes menstruals reutilitzables té un impacte ambiental, el seu cicle de vida és molt més llarg (el d’una copa menstrual és d’uns 10 anys per exemple) reduint considerablement l’impacte generat al llarg del seu ús comparat amb els productes d’un sol ús.

Encara que aquesta campanya és molt positiva i pionera a nivell internacional, encara hi ha marge de millora. Per ara, per aconseguir els productes cal mostrar un codi QR que es genera a l’APP de la MevaSalut. Això suposa una barrera per a totes aquelles persones que no tenen un dispositiu mòbil adequat. És important que els productes siguin realment accessibles per a tothom i que les barreres digitals no suposin un obstacle per a l’equitat menstrual. Per una altra banda, cal recordar que per tal d’accedir a la MevaSalut cal tenir la targeta sanitària individual (TSI) per la qual cal estar empadronada a Catalunya. És important que els productes menstruals reutilitzables també estiguin disponibles per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat que es troben amb traves administratives per a empadronar-se o aconseguir la TSI.

Part del pla del Govern és instal·lar dispensadors de compreses i tampons de cotó orgànic en centres d’atenció primària, equipaments de serveis socials i centres d’atenció a les drogodependències per tal d’atendre a aquestes persones en situació de vulnerabilitat. El pròxim pas és assegurar que també puguin accedir als productes menstruals reutilitzables i assegurar l’equitat menstrual. Aquesta campanya és un primer i important pas per a aconseguir l’equitat menstrual a Catalunya, ara cal seguir treballant per fer front als reptes pendents i assegurar que s’erradica la pobresa menstrual.

Soc especialista en economia laboral, desigualtats socials i postcreixement. Predoctorand a l'Institut de Microeconomia Aplicada de la Universitat de Bonn (Alemanya). Membre de l'Espai 08.

El més llegit