Les farmàcies distribuiran gratis productes menstruals reutilitzables a partir de 2024

El Govern formarà els professionals perquè assessorin les dones sobre què els va millor, copes menstruals, calces absorbents o compreses de tela, per després proporcionar-los-hi

Mostra dels productes que es distribuïran a les farmàcies
Mostra dels productes que es distribuïran a les farmàcies | Dept. Igualtat i Feminismes
Nació
21 de setembre del 2023
Actualitzat el 02 d'octubre a les 15:23h
Les farmàcies catalanes distribuiran gratis a partir del primer semestre de 2024 copes menstruals, calces absorbents i compreses de tela a dones, persones no binàries i homes trans que menstruen a través d'un conveni de col·laboració entre el Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), que compta amb una partida de 8,5 milions.

Ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, després de la signatura del conveni amb el president del CCFC, Jordi Casas, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La mesura vol garantir l'equitat menstrual en una "acció sense precedents" al món que arribarà potencialment a 2,5 milions de persones.
 

Què he de fer si hi estic interessada?

Tothom qui estigui interessat haurà de presentar a alguna de les farmàcies que formin part del projecte un codi QR individual i intransferible que trobaran a l'aplicació mòbil La Meva Salut i podran triar un dels tres productes que ofereixen en funció del que s'adapti millor a les seves necessitats.

Verge ha explicat que la mesura persegueix tres objectius: justícia climàtica, per reduir els 750 milions de residus que es generen cada any en productes menstruals no reutilitzables, justícia de gènere, per acabar amb "els mites i els estereotips", i justícia social, per combatre la pobresa menstrual. Sobre aquest últim punt, una enquesta que s'ha fet pública aquest mateix de dijous per part del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), dos de cada tres catalanes han reutilitzat compreses o tampons d'un sol ús per motius econòmics, tot i que hagin perdut part de la seva eficàcia. El percentatge és encara més elevat quan se'ls hi pregunta si han comprat el producte que voldrien: quatre de cada 10 ha afirmat que no poden tenir els que desitgen perquè són massa cars

Casas creu que a més a més aquesta iniciativa reforça el paper dels farmacèutics com a "agents de salut, proximitat i confiança" i la consellera ha previst que puguin participar totes o gairebé totes les farmàcies de Catalunya, un total de 3.272. "Són la garantia de poder arribar a totes les dones del país, visquin on visquin, i són també espais referents, de confiança i amb l'experiència necessària", ha reivindicat la titular d'Igualtat i Feminismes, que ha agraït l'entusiasme del CCFC.

 

Formació a les farmàcies per assessorar les dones

La mesura s'emmarca dins del Pla d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 que va aprovar l'Executiu català el passat mes de març i Verge ha concretat que el pressupost de 8,5 milions és la partida que es destinarà l'any que ve per a la compra i distribució de productes així com per a formar els farmacèutics. Amb la formació, el Govern assegura l'assessorament en farmàcies sobre la correcta utilització dels productes, així com l'acompanyament en els primers episodis de regla. Els farmacèutics i farmacèutiques també explicaran a les persones interessades el funcionament dels tres productes perquè puguin escollir en millors condicions.

La consellera ha reivindicat aquesta mesura com una acció transformadora per trencar els mites i els tabús que afecten la salut i el benestar de les persones que menstruen: "Això és la transformació feminista, continuar sempre cap endavant fins a aconseguir la igualtat". Verge ha reivindicat que aquesta és una acció "molt ambiciosa, de gran complexitat", perquè ha assegurat que la meta del Govern és "garantir el dret a l'equitat menstrual, arribant a tothom i de la manera més accessible i pròxima possible. Som el primer país que distribuirà gratuïtament a totes les dones productes menstruals reutilitzables", ha conclòs la titular d'Igualtat.