Opinió

La manipulació de la por

«El que ha passat al Regne Unit no és un problema britànic, ens afecta a tots i tots hem d'aprendre com s'encén la ràbia d'una minoria i com s'ha de respondre des del govern i des de la societat»

Montserrat Tura
11 d'agost de 2024, 20:50
Actualitzat: 13 d'agost, 9:31h

Un mes després del canvi de Govern i en un període poc habitual pels conflictes socials, el Regne Unit viu un esclat de violència urbana que cal mirar amb atenció. Primer perquè el detonant és una mentida. Certament l'assassinat d'unes nenes d'una escola de dansa per un jove de 17 anys conmou a tota una societat. Els convocants dels aldarulls han convertit al jove ja detingut en un integrista radical acabat d'arribar per exaltar les passions xenofobes i treure responsabilitat al govern anterior.

Els violents aldarulls convocats per tot un univers d'organitzacions d'extrema dreta, ultranacionalistes i hooligans, protagonitzats per persones molt joves, procedents d'indrets on la pobresa i la desigualtat alimenten la ràbia han atacat centres de culte musulmans, hotels on residien peticionaris d'asil, han cremat milers de cotxes i n'han saquejat multitud de comerços. Liverpool, Bristol, Tamworth, Middlesbrough, Rotherham, Bolton, Hartlepool, Southport, Belfast, i moltes altres ciutats han fumejat destrucció.

En la gran campanya de desinformació i agitació s'han destacat en les xarxes noms ja coneguts d'exaltació de l'extrema dreta com ara Lliga de Defensa Anglesa a X, Reality Reports o Freedom Warriors a Telegram, la pàgina de Facebook preferida dels hooligans Unity News Network. Criden l'atenció la intervenció d'Estats que busquen la desestabilització Europea com Russia Today o que el mateix Elon Musk hagi incitat als desordres i hagi parlat de 'guerra civil'. Per tant, els autèntics líders estan darrere de pantalles d'ordinador.

Davant d'una revolta urbana destructiva instrumentalitzada també hi ha hagut dos elements positius que cal destacar:

El nou govern laborista, presidit per Keir Starmer, advocat especialitzat en la defensa dels drets humans que abans de ser dirigent polític va ser fiscal general del Regne, ha activat l'estat de màxima alerta de 41 dels 43 cossos policials del UK. En poques hores han estipulat una acció coordinada de totes les unitats especialitzades d'aquesta diversitat de policies. També ha ordenat que els tribunals de justícia exprés funcionin les 24h fins i tot els festius. S'han realitzat ja uns 800 judicis. S'han incorporat fiscals addicionals i es demanen penes de presó per a tots els que han atemptat contra persones, propietats o policies. Penes mínimes de 3 anys sense mesures alternatives.

L'altre element positiu en aquesta acció de l'extrema dreta ha estat la societat. Al voltant dels sindicats i d'associacions veïnals, s'han convocat concentracions pacífiques que han fet evident que els ultres són una minoria i que la immensa majoria vol conviure en una societat plural.

Ja sé que a Catalunya hi ha una actualitat que es mereix ser comentada i dies d'estiu ens queden. El que ha passat al Regne Unit no és un problema britànic, ens afecta a tots i tots hem d'aprendre com s'encén la ràbia d'una minoria i com s'ha de respondre des del govern i des de la societat.

Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Vaig ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), diputada al Parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment, formo part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. Soc mare de dues filles.

El més llegit