Opinió

Ràdio Vilablareix, la ràdio musical dels Països Catalans

«Catalunya, nació sense estat, ha de perseverar per conservar el català i la cultura catalana»

Marina Geli
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:30h

En un moment de retrocés del català com a llengua habitual a Catalunya i d’ofensives polítiques en contra del català en el País Valencià, Balears i Aragó els oients de ràdio en català a Catalunya augmenten i emergeix Ràdio Vilablareix com l’emissora que emet el 100% en català, inclosa la música. La salut del català és fràgil. Menys del 34% dels catalans usen de manera quotidiana el català i només un de cada quatre joves es comuniquen entre ells en català. El 75% dels catalans parla bé el català comparat amb el 95% del castellà.

Les dades actuals ens indiquen la bona salut de la ràdio a Catalunya, a través de freqüències o d’internet. Els oients radiofònics a Catalunya augmenten des del 2017 malgrat que el català havia sofert retrocés. Entorn de quatre milions de persones escolten ràdio a Catalunya. El 71% escolten ràdio en català, uns 2,8 milions d’oients. La franja del matí de 6 a 12 hores és la més escoltada. El 20% tenen menys de 25 anys, el 29,6% entre 25 a 44 anys, el 38,5% entre 45-64 anys i 11,9% més de 64 anys. Tenim 252 emissores, 223 públiques i 29 privades amb una xarxa molt capil·lar local. Les dades de l’EGM de la Ràdio Associació de Catalunya, del 25 d’abril del 2024, indiquen millora respecte a l’any 2023 del nombre d’oients en català. L’any 2023 s’havien perdut 225.000 oients en català en dotze mesos. RAC1 és líder indiscutible arribant a 864.000 oients, Catalunya Ràdio creix fins als 626.000 i la tercera és la SER amb 437.000 oients. El sector privat té un pes important en la ràdio en català entre totes les emissores nacionals o locals. Entenem per emissores en català les que usen el català més del 50% del seu temps. Les emissores nacionals són les que arriben en entorns de 10.000 Km2 i tenen una potencial audiència de més d’un milió.  Les emissores locals són les que operen en FM en menys de 10.000 Km2 i audiències menors d’un milió. El Món a RAC1 amb Jordi Basté arriba a 700.000 oients i El Matí de Catalunya Ràdio de Ricard Ustrell arriba a 400.000 oients. El consum de ràdio que no es fa a través de l'FM sinó per internet i els pòdcasts augmenten.

Ràdio Vilablareix és una emissora local del municipi gironí de Vilablareix, amb 3.500 habitants, al costat de la ciutat de Girona. La Ràdio funciona com emissora local des de fa uns dotze anys. Emet en FM a la freqüència en 107.5 FM en el territori pròxim i a través d’internet www.radiovilablareix.cat. Més de 40.000 seguidors per Twitter, superior a Ràdio Sabadell. La singularitat de Ràdio Vilablareix és que només emet en català. Inclosa la música. La música és només d’autors que canten en la llengua pròpia de Catalunya. Dídac Romagós és el conductor i ànima de la ràdio. Joan Barril i Joaquim Maria Puyal han sigut mestres per Dídac Romagós. Ràdio Vilablareix compagina les notícies locals del municipi, com qualsevol emissora local de titularitat municipal, amb entrevistes presencials en profunditat i calma en els propis locals i música i cultura exclusivament en català. La proposta radiofònica expressa el compromís de divulgar la cultura feta en català. El 100% en català i pel català de Ràdio Vilablareix ha portat a etiquetar-la com la Ràdio Cultural dels Països Catalans, ja que arriba a tots els racons on hi ha una persona que busca ràdio i cultura en català, a través d’internet.  

La ràdio té un pes important en la vida de les persones que augmenta a partir dels 50 anys també per obtenir informació i construir opinió-. Segons les dades recents del CEO l'opinió política dels catalans es genera de manera diferencial segons l’edat. Fins als 34 anys les xarxes socials són el que tenen major influència. Entre els 35-49 anys el 35% la televisió, el 31% les xarxes socials, el 24% els diaris, el 24% la ràdio i el 12% els coneguts. Entre els 50 a 64 anys el 57% la televisió, el 32% la ràdio, el 32% els diaris, el 29% les xarxes socials i el 14% els coneguts. A partir dels 64 anys el 63% la televisió, el 29% la ràdio, el 22% els diaris, 23% les xarxes socials i 9% els coneguts. Creix el paper de la ràdio per internet i els pòdcasts entre les persones més joves.

Catalunya, nació sense estat, ha de perseverar per conservar el català i la cultura catalana. El català no és una llengua minoritària sinó minoritzada pel pes del castellà i l’anglès en el món de la música, en la ciència, en els negocis. L’educació, la ràdio (amb una forta aposta del sector privat), la televisió (el sector privat és molt minoritari i molt menys sostenible), les xarxes socials en català i els diaris són instruments claus al costat de cadascú de nosaltres com a protagonistes de la seva defensa a qualsevol àmbit, el laboral, el lleure.  Les iniciatives “No em canviïs la llengua” liderades per Rosario Palomino i Matthew Tree i “Metges-Salut pel català” són bons exemples. La perseverança per l’oficialitat a Europa és necessària. Internet, i la Intel·ligència Artificial poder ajudar.

La ràdio de qualitat en català és una esperança. Ràdio Vilablareix és 100% en català, 100% compromís. Com deia Josep Pla “El meu país és aquell on, quan dic 'bon dia' em responen 'bon dia'”.

Metgessa de vocació, soc coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista.

El més llegit