Cine Club Vic incorpora l'alta definició

El trimestre arrenca el 21 de setembre, amb la projecció del film “Canino”, de Yorgos Lanthimos.

Publicat el 15 de setembre de 2010 a les 07:50
Ignasi Janer, Quim Crusellas i Joan Puigdollers, en la roda de premsa de presentació de la programació trimestral de Cine Club Vic. Foto: Ajuntament de Vic

Cine Club Vic estrena nou cicle, el que ens ha de portar a tancar l'any, amb una novetat: l'adquisició d'un projector d'Alta Definició que permet exhibir qualsevol format alternatiu al cel•luloide amb la màxima qualitat i unes excel•lents condicions de color, contrast i lluminositat. L'aparició de nous formats digitals i la restauració i remasterització de molts films en alta definició ha portat l'entitat a fer aquesta inversió.

En aquest cicle que arrenca es podran comprovar les prestacions del nou aparell amb la recuperació de les pel•lícules “Ran” d’Akira Kurosawa i “El resplandor” d'Stanley Kubrick. També permetrà exhibir títols inèdits a casa nostra, com la cinta italiana del 2000 “Pan yTulipanes”, així com l'obra “On són les claus?”, de l'osonenc Toni Casasses.

Aquesta última pel•lícula, que podem definir com un exercici poètic sobre les malalties mentals, es projectarà en el marc de la secció Pantalla Oberta, encetada el cicle passat i que està reservada als autors de la comarca. A més, suposa també la col•laboració del Cine Club amb una entitat de casa, concretament amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona en motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

Pel què fa a col•laboracions amb altres esdeveniments comarcals, el pròxim mes de novembre, i coincidint amb la celebració del Concurs de Curtmetratges Julius 2010, es podrà veure en sessió de Filmoteca el film animat “Rebelión en la Granja”. Precisament la novel•la homònima de George Orwell és el tema obligatori sobre el que han de versar els guions que es presentin a concurs.

Les sessions de Cine Club Vic mantenen ara per ara el seu emplaçament al Cinema Nou cada dimarts a les 22:00 hores alternant sessions de Cine Club i de Filmoteca. El cicle començarà el pròxim 21 de setembre i es tancarà just abans de les festes de Nadal, el dimarts 21 de desembre.

ELS FILMS DE CINE CLUB

El tercer trimestre de 2010 de Cine Club Vic arrenca el 21 de setembre amb l’esperada “Canino”, del cineasta grec Yorgos Lanthimos. Es tracta d'una delirant i àcida crítica a la societat, atacant principalment la burgesia i les elits socials, però també la família, la religió i la cultura. Tacada d’un humor surrealista, la pel•lícula proposa un interessant debat ideològic i va ser una de les que més va fascinar la crítica durant els festivals de Sitges i de Canes.

La segona sessió, prevista pel 5 d'octubre, s'emmarcarà dins de la secció Pantalla Oberta, destinada a l'estrena de produccions realitzades per gent d'Osona. Toni Casassas ens proposa a “On són les claus?” un exercici poètic sobre les malalties mentals. Aquest interessant treball suposa també la col•laboració del Cine Club amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona en el Dia Mundial de la Salut Mental.

El jove director alemany d'ascendència turca Fatih Akin és un habitual de Cine Club Vic, després de captivar-nos amb “Contra la Pared” i “Cruzando el Puente”, ens torna a parlar a Soul Kitchen de les relacions entre persones de diferents orígens i cultures, però canviant el drama per la comèdia. El guió d'aquest film, que s'exhibirà el 26 d'octubre, és divertit i esbojarrat, sense que el director oblidi mai el rerefons social i els conflictes multiculturals que configuren l’Alemanya actual.

Un incident recent de la França multicultural és el detonant de “La Chica del Tren”, amb la qual el director André Téchiné investiga la crisi d’identitat de la joventut actual. A partir d'una mentida, el film acaba formant un mosaic de vides que Téchiné vincula per oferir un relat dolorós i, potser també vergonyós, de la societat occidental. Es podrà veure a Cine Club el 9 de novembre.

Amb “Vincere” l’exquisit Marco Bellocchio ens presenta un fresc de la història italiana centrant en la figura d’un jove Mussolini. La cinta, que es projectarà el 16 de novembre, fuig de ser un retrat biogràfic convencional del dictador i construeix un grandiós relat sobre el poder de seducció del jove polític que més tard fascinarà les masses sota el règim feixista. Cal destacar la força expressiva de la música, que ressalta la poderosa interpretació dels dos protagonistes.

El documental tindrà una representació en aquest cicle el 30 de novembre amb la impactant i oscaritzada “The Cove”. El director nord-americà Louie Psihoyos s'endinsa amb Richard O'Barry, que als anys 60 va entrenar cinc dofins per convertir-los en el Flipper de la mítica sèrie de televisió, en zones prohibides per rodar de forma clandestina imatges de com aquests animals són capturats per comerciar amb la seva carn. Una cinta que probablement ofereix les imatges més terribles que hem vist al cinema.

La pel•lícula “Air Doll” tancarà les sessions de Cine Club i el present cicle el 21 de desembre. Es tracta d'una nova i delicada visió del minimalista Hirozaku Kore-eda de la vida al Japó contemporani. Tot plegat a través dels ulls d'una nina inflable. Una singular idea sorgida d'uns versos del poema La vida és, de Yoshino Hiroshi,que el cineasta ha utilitzat de forma simbòlica

- Més informació de la programació, des del web de Cine Club Vic