«El So de les Cases» de Vic estrena set nous espais i recupera la gratuïtat

El projecte que uneix música i patrimoni a la capital d'Osona tindrà lloc del 31 de maig al 2 de juny

La rehabilitada sota-coberta de la Pietat de Vic serà un dels nois espais que s'incorporen a la vuitena edició del 'So de les Cases.
La rehabilitada sota-coberta de la Pietat de Vic serà un dels nois espais que s'incorporen a la vuitena edició del 'So de les Cases. | Oriol Clavera
16 de maig del 2024
Actualitzat el 28 de maig a les 17:07h

Música i patrimoni s'uneixen de nou a Vic amb l'arribada de la vuitena edició del So de les Cases, un projecte transversal que ofereix una experiència única per visitar i conèixer racons amagats i habitualment tancats al públic de la ciutat a través d'actuacions musicals de petit format.

El So de les Cases va néixer l'any 2016, quan Vic va esdevenir la Capital de la Cultura Catalana amb la finalitat d'obrir la ciutat de manera íntima i diferencial. El festival s'ha consolidat entre la programació de la capital d'Osona i, enguany, tindrà lloc el cap de setmana del 31 de maig al 2 de juny.

Algunes de les novetats d'enguany són la recuperació de la gratuïtat dels concerts, no caldrà reserva prèvia –l'aforament és limitat i s'anirà omplint per ordre d'arribada- i s'estrenaran en aquest projecte set nous espais entre els quals en destaquen les dues adoberies rehabilitades recentment i el sota-coberta de l'església de la Pietat.

"El So de les Cases és un dels projectes insígnia de l'Ajuntament. Ens agrada destacar el seu caràcter local, pensat per la ciutadania de Vic i comarca" detalla la regidora de Cultura, Bet Piella. "Hem procurat fer una selecció d'edificis i espais que sovint no es poden visitar i que tenen un alt valor patrimonial", afegeix Ester Coma, regidora d'Urbanisme.

Set nous espais i 14 artistes convidats

Aquest 2024 formaran part del projecte 13 espais de la ciutat -dels quals set s'incorporaren al catàleg per primera vegada- i un total de 14 artistes que, amb la seva música, donaran vida a tots aquests indrets.

En total s'oferiran 7.000 entrades gratuïtes sense reserva prèvia per a concerts íntims, generalment de 20 minuts, durant el divendres 31 de maig, el dissabte 1 de juny i el diumenge 2 de juny al matí. A continuació, Osona.com detalla els 13 espais i els 14 artistes que formaran part del So de les Cases 2024.

  • Adoberies: l'Ajuntament de Vic ha finalitzat els treballs de rehabilitació de les adoberies 2 i 4. Es tracta d'un espai amb un alt valor patrimonial i etnològic al voltant del qual s'ha desenvolupat la ciutat socialment i urbanísticament fins a arribar als nostres dies. S'obriran al públic el pròxim 23 de maig i, durant el So de les Cases, s'hi farà una visita que tindrà l'acompanyament melòdic de temes musicals de finals del segle XIX i principis del XX, a càrrec de la Cobla Cani-Go!.
  • L'església del Roser: espai del segle XIX –construït entre el 1848 i el 1850- que s'incorpora aquesta edició. Es tracta d'un indret de petites dimensions, d'una sola nau amb contraforts laterals i coberta de teula àrab a dos vessants. S'obre poc al públic i el So de les Cases 2024 serà l'oportunitat perfecta per a visitar-lo, gràcies a l'actuació de Clara Maschio, cantant i compositora de la ciutat que presentarà les seves primeres cançons.
  • Sota-coberta de l'església de la Pietat: el temple, del segle XVIII, forma part de les joies barroques de la ciutat de Vic i és un dels elements centrals del projecte turístic Vicpuntzero. Després d'una llarga rehabilitació, aquest espai s'incorpora per primera vegada al So de les Cases. Concretament, el concert s'oferirà a la sota-coberta de l'església de la Pietat de la mà de Pau Codina, violoncel·lista de l'Escola de Música de Vic: cal pujar 396 graons, però un cop a dalt, les vistes i les sensacions et transporten a una altra dimensió.
  • Casa Serratosa: un altre nou espai que s'incorpora a aquesta edició. Es tracta d'una construcció modernista del 1921 de l'arquitecte Manuel Raspall on es fusiona un ampli repertori de motius decoratius i ornamentals. Aquest indret adquireix protagonisme a El So de les Cases 2024, ja que és la seu de l'Escola de Música de Vic que, enguany, celebra el 180è aniversari. També ha servit d'inspiració pel cartell d'aquesta edició, un disseny de l'estudi Partee. L'actuació a la Casa Serratosa serà música de cambra i formacions del Departament de corda de l'EMVIC.
  • Vestíbul del Museu d'Art Medieval de Vic: nou espai que s'uneix al So de les Cases. El MEV presentarà el nou vestíbul –nova recepció, llibreria i cafeteria-, la porta d'entrada a un dels equipaments referents a Europa en art medieval, tant per la seva fabulosa col·lecció com per la innovació en el relat al voltant d'aquesta. Aquí hi actuarà Aura i Biel, un duet de veu i piano amb propostes mediterrànies i influències del jazz.
  • Observatori de la Casa Pratdesaba: construït l'any 1916 pel mestre d'obres Lluís Yllaa, compta amb una cúpula de ferro dissenyada pel mateix Pere Pratdesaba. Els darrers anys ha estat escenari de diverses rehabilitacions que deixen al descobert la majestuositat d'aquest nou espai, que també s'incorpora a la mostra. Després de pujar 96 graus, els espectadors podran gaudir del Projecte Astrolabi, una formació de jazz i rock psicodèlic instrumental inspirada en el cosmos.
  • Carrer Nou: forma part del conjunt de l'Eixample Morató i ha estat rehabilitat recentment. En aquest sector s'hi durà a terme El So dels Carrers, un recorregut musical per la seva arquitectura de la mà del compositor Jordi Domènech.
  • Catedral de Sant Pere: el claustre gòtic d'aquesta joia de la ciutat, construït l'any 1318 sobre un altre claustre romànic, serà l'espai escollit pel So de les Cases 2024. En aquesta ocasió s'hi podrà gaudir de la banda basca Nogen. Procedents de Donosti, oferiran un concert especial en format acústic, amb una proposta folk-rock.
  • Hospital de la Santa Creu: el Pati de la Creu acollirà el projecte de jazz de Geometrical Sardine, a càrrec de Jaume Rosselló, Josep Roca i Pep Aspas, músics amb llargues trajectòries.
  • Convent de Sant Felip: el jardí d'aquest conjunt arquitectònic serà un dels escenaris de la vuitena edició del So de les Cases de Vic. El convent, fundat al segle XVIII, també va ser la primera seu de l'EMVIC. S'hi podrà gaudir de diverses formacions del Departament de Música Moderna de l'Escola de Música de la ciutat.
  • Casa Pratdesaba: a banda de l'observatori, els jardins de la Casa Pratdesaba també han estat escollits per a la mostra. Hi actuarà Hatxe, un trio que ofereix traces de música electrònica orgànica combinades acuradament amb la música acústica.
  • Casa de la Convalescència: el protagonista d'aquest conjunt serà el claustre d'inspiració neoclàssica. Aquí hi actuarà Cris Juanico -exmembre dels Ja T'ho Diré-, que presentarà el directe Cançons de Xerxa.
  • Jardí de la Casa Ricart: en aquest espai, on destaca una petita capella, s'hi desenvoluparan dues actuacions: d'una banda, A Contra Blues, una banda europea de rock i blues de l'actualitat; i de l'altra, la cantautora de Manlleu Paula Valls, que presentarà Començar de nou (Satelite K, 2023).
Arxivat a