Del passat industrial a la modernitat: finalitza la rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

Després d'un any i mig d'obres, el pròxim 23 de maig s'obriran al públic perquè la ciutadania pugui conèixer de primera mà les actuacions de que s'hi han fet conservant part dels materials antics i preservant-ne l'alt valor etnològic

L'Ajuntament de Vic ha rehabilitat les adoberies 2 i 4.
L'Ajuntament de Vic ha rehabilitat les adoberies 2 i 4. | Irene Giménez Vinyet
15 de maig del 2024
Actualitzat el 16 de maig a les 10:45h

Adquirides l'any 2019 i després d'un any i mig d'obres –es van iniciar el setembre del 2022-, l'Ajuntament de Vic ha finalitzat els treballs de rehabilitació i de preservació de les antigues adoberies 2 i 4 –s'anomenen això pel número del carrer-, datades del segle XVIII.

Les obres que s'hi ha dut a terme s'han enfocat des del "respecte" i la preservació del conjunt "tant pels seus usos com pel que representen per la ciutat", apunta la regidora d'Urbanisme, Ester Coma.

Amb la rehabilitació, el consistori ha buscat donar valor al patrimoni arquitectònic i etnològic de la capital d'Osona al voltant de l'activitat relacionada amb la indústria de les pells, que en el passat, va representar una part important de l'economia de la ciutat al voltant de la qual es va desenvolupar la societat de l'època i també la trama urbana.

Les adoberies de Vic estan declarades com a bé cultural d'interès nacional i amb la rehabilitació de l'espai, la prioritat del consistori ha estat conservar-ne la part etnològica: "Hem preservat tots aquells elements que ens ajuden a entendre el que va passar en aquests espais fa més de 100 anys, l'activitat que s'hi desenvolupava, els usos que s'hi donaven o els costums de les persones que hi treballaven", detalla Coma.

Vista general de les adoberies de Vic rehabilitades.
Detall en una de les façanes de les adoberies de Vic rehabilitades.
Detall d'un assecador de pells original de les adoberies rehabilitades de Vic.
Un dels espais interiors de les adoberies rehabilitades de Vic.
Detall de les parets d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.
Detall del subsol d'una de les adoberies de Vic on s'observa part del cicle industrial de l'aigua.
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.
Al subsol de les adoberies de Vic és on es netejaven les pells i on s'observa el circuit industrial de l'aigua.
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic
Detall d'una de les sales, on tot fa pensar qui hi haurien viscut els propietaris.
Vistes des d'una de les adoberies rehabilitades de Vic, sobre el riu Gurri.

Per fer-ho possible, s'han conservat i reaprofitat materials antics així com la utilització de tècniques de construcció semblant a les de l'època en què es van aixecar aquests edificis. Per exemple, a la façana d'entrada a l'adoberia 2 s'hi poden observar taques a la paret. Són originals i formen part de la història d'aquest lloc, detallen els tècnics de l'Ajuntament que han desenvolupat el projecte de restauració.

Tanmateix, a l'interior també s'hi conserven elements originals com els ganxos per assecar les pells, els assecadors, les bigues de fusta, vidres, maquinària o gravats a les parets, entre altres. Ester Coma explica que, a l'hora de rehabilitar les antigues adoberies, també s'ha volgut donar valor a oficis i tècniques que s'estan perdent.

Al subsol de les adoberies de Vic és on es netejaven les pells i on s'observa el circuit industrial de l'aigua.
Al subsol de les adoberies de Vic és on es netejaven les pells i on s'observa el circuit industrial de l'aigua.Irene Giménez Vinyet

Una de les joies que s'amaguen dins del conjunt es troba al soterrani i encara avui no es té clara la seva datació. Es tracta de les clotes –algunes s'han redescobert gràcies als treballs arqueològics recents-, el lloc on es netejaven les pells i a on es pot observar a la perfecció el circuit industrial de l'aigua en una adoberia d'aquestes característiques.

Al barri encara hi ha adoberies de propietat privada –un total de sis propietaris- i des de l'Ajuntament expliquen que s'hi manté contacte per veure "quines voluntats i iniciatives tenen pensades per veure com ho encaixem perquè es pugui preservar el caràcter històric de les adoberies", apunta la regidora Ester Coma.

De coworking a una experiència museogràfica

Aquest conjunt arquitectònic tan emblemàtic de la capital d'Osona també ha de servir per dinamitzar i cosir la ciutat, sobretot amb el riu i l'Atlàntida. Per fer-ho possible s'hi destinaran dos usos: d'una banda, un espai de treball compartit i, de l'altre, s'hi desenvoluparà un projecte de museïtzació i interpretació.

Pel que fa al coworking s'oferiran 20 places i al juliol s'obriran les bases per a formar-ne part, tal com detalla la regidora Bet Piella. La idea és que l'espai acolli activitats i projectes relacionats amb la indústria creativa com passa, per exemple, al districte cultural de Palo Alto de Barcelona.

Pel projecte museogràfic "no pensem en un museu convencional sinó que volem oferir una experiència diferent", apunta Piella. Amb tot, aquesta iniciativa s'allargarà més en el temps i possiblement veurà la llum l'any 2026.

Un dels espais de les adoberies rehabilitades de Vic.
Un dels espais de les adoberies rehabilitades de Vic.Irene Giménez Vinyet

Un nou espai turístic

L'obertura de l'edifici proporciona a la ciutat un nou recurs turístic per posar en valor la tradició adobera de Vic, l'ofici del pellaire i el patrimoni arquitectònic i cultural de la capital d'Osona.

Anna Alemany, regidora de Turisme, detalla que un cop passada la inauguració del conjunt, s'oferiran portes obertes amb visites guiades –amb reserva prèvia-. Aquestes activitats es desplegaran de dilluns a divendres a les 12 del migdia i a les 19 hores de la tarda, mentre que els dissabtes i els diumenges es faran a les 11 i a les 12 del migdia i a les 18 i 19 hores de la tarda. Finalment, també s'inclourà l'espai dins de les visites a la carta que es duen a terme des de l'Oficina de Turisme de Vic.

Les adoberies rehabilitades s'obriran al públic el pròxim dijous 23 de maig en el marc d'un acte d'inauguració que comptarà amb la ballada del lleó de la ciutat de Vic –descobert com a patró dels pellaires en un dels llibres del gremi que es conserva a l'Arxiu Comarcal- i del gegant del Museu de l'Art de la Pell.

Arxivat a