Últims detalls abans d'enfornar la coca. Foto: Adrià CostaUn dels ingredients bàsics de la tradicional revetlla de Sant Joan a Catalunya és la coca. La preferida pels consumidors continua sent la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També tenen bona acceptació les coques amb diferents farciments, com el cabell d’àngel, tant de full com de brioix, i també les més originals, que cada vegada tenen més demanda, amb farciments variats, com la xocolata, la nata o les fruites naturals.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre a Barcelona i comarques unes 900.000 coques de Sant Joan d’aquí al 23 de juny, i es calcula que arreu de Catalunya se'n vendran més d’un milió i mig. Aquestes xifres assenyalen un manteniment de les vendes, tot i que es preveu que els consumidors compraran peces més petites i les triaran més variades, com està succeint en les darreres diades.
El Gremi també calcula que una família de quatre persones es gastarà entre 16 i 30 euros en la compra de les coques.
Un equip d’Osona.com s’ha desplaçat a la pastisseria La Crossandra, de Sant Julià de Vilatorta, per fer un reportatge fotogràfic de l’elaboració de les coques i, de passada, fer-ne una petita degustació. Per anar obrint boca, us passem la recepta d’una de les coques que ens han passat els pastissers. Per si algú s’atreveix...
|
Coca de Sant Joan Coca de brioix amb fruites confitades |
|---|
|
Ingredients per a 6 persones: Per al brioix: - 1/2 kg de farina - 75 g de sucre - 75 g de mantega - 7 g de sal - 2 ous - 40 g de llevat - 150g d’aigua - 1 llimona ratllada (la pell) - 2 g de canyella en pols - ou per pintar Guarniment: -150 g de fruites confitades barrejades i tallades (cireres, meló i taronja...) - 50 g de pinyons - 50 g de sucre - 1 nou de mantega Procediment: En primer lloc, feu un cercle de farina sobre una superfície plana, com ara una taula. En el centre, poseu-hi els ingredients de la pasta: la canyella, el sucre, la sal, la pell de llimona, els ous i l’aigua. Barregeu-ho tot i aneu treballant la massa fins que n'obtingueu una textura fina. En aquest punt, hi podeu afegir el llevat i la mantega. Seguiu treballant la massa. Quan no s'enganxi a la taula, voldrà dir que ja és a punt. Tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar 10 minuts. Amb aquestes quantitats es fan dues coques, per facilitar la cocció. Estireu la massa sobre la taula empolsinada de farina i li doneu forma a la coca, sempre el doble de llarg que d’amplada i d’un centímetre d’espessor, més o menys. La pinteu amb ou batut. I la deixeu reposar uns 15 minuts. Unteu amb la mantega una plata de forn i empolseu-la de farina. I poseu la coca, repartiu-hi les fruites confitades, els pinyons i tot seguit el sucre i deixeu-la llevar en un lloc tebi uns 15 minuts. Poseu-la al forn tebi i augmenteu-ne la temperatura al final de la cocció perquè quedi ben daurada. Cocció de 15 a 20 minuts a 200ºC. I bona revetlla!!! |
