El propietari d'aquesta parada, Cesc Conejo, explica que enguany la castanya "ha anat endarrerida" perquè ha plogut poc i per aquest motiu el preu ha estat més elevat. A partir del 2014 es va posar una altra parada que es col·loca a la rambla del Carme, gairebé a l'entrada del carrer de Gurb. En aquesta hi ha Neus Arbues que considera que aquest any la campanya ha estat "fluixa".
El castanyer més antic de Vic
Cesc Conejo tenia uns 8 anys quan va començar a vendre castanyes a la parada amb els seus pares. Més endavant, es va convertir en el propietari. Conejo explica que el negoci ha anat evolucionant. Per exemple, quant a maquinària, ell mateix es va crear una màquina giratòria per no anar remenant manualment les castanyes, ja que li provocava lesions "de tenista" al braç, tal com li va dir el metge.
D'aquesta manera totes les castanyes es fan de la mateixa manera: "o es fan totes o es cremen totes". Pel castanyer més antic de Vic també hi ha hagut males temporades. El consum de la castanya es va veure afectat per la crisi, explica Conejo, "sobretot el 2008 i 2009".
El dia de la castanya, la tradició es conserva
Tot i així, el dia de la castanyada "s'ha de menjar castanyes" diu Conejo. Tal com expliquen els dos castanyers, aquest dia "es fan cues" per menjar-ne i per seguir la tradició. Després del 31 d'octubre, "la venda baixa una mica", de totes maneres "els que són castanyeros en segueixen menjant" explica el castanyer. Per Neus Arbues, el secret per fer unes bones castanyes és posar-li "atenció i carinyo". Conejo hi afegeix que la castanya ha de ser de qualitat i gustosa.

Neus Arbues a la parada del carrer de Gurb Foto: Josep M. Costa

Parada de venda de castanyes a Vic Foto: Josep M. Costa