L'ACA assumirà, quan pugui, el 50% del cost de la portada d'aigües a Osona Nord

El Parlament aprova una resolució on exigeix a l’Agència Catalana de l’Aigua, immersa en una greu crisi econòmica, que compleixi les seves obligacions amb la llei i pagui 3,7 milions d’euros

Publicat el 29 de gener de 2014 a les 19:37
Acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès. Foto: Adrià Costa

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha aprovat avui per unanimitat (menys la CUP, que no hi tenia cap diputat) una resolució presentada per ERC on s’insta l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha assumir el 50% del cost de la portada d’aigua en alta a Osona Nord i el Voltreganès, quan l’entitat tingui disponibilitat econòmica. L’import total del projecte se situa en 7.576.000 euros, per tant, l’ACA haurà de pagar 3.788.000 euros. “S’ha fet justícia. No pot ser que uns ciutadans estiguin discriminats vers els altres”, explica Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, un dels municipis afectats.

La història és llarga i ja fa uns anys que cueja. Per llei, l’ACA està obligada a pagar el 50% de totes les infraestructures necessàries per a la portada d’aigua als municipis. Un finançament que surt del cànon que paguen religiosament tots els ciutadans. La dificultats pressupostàries de l’Agència, però, han impossibilitat que aquests diners es fessin efectius en el projecte a Osona Nord i el Voltreganès.

Després de diversos estira-i-arronses amb l’ACA, el Consell Comarcal d’Osona va decidir dividir el projecte en dues fases. Una primera, la potabilitzadora de Les Masies de Voltregà, amb un cost de 3,9 milions d’euros. El passat setembre es va posar la primera pedra d’aquest equipament. El Consell Comarcal n'ha assumit la gestió de l’execució i ha aportat una part del finançament del projecte, concretament 867.693,77 euros, provinents del PUOSC (67.693,77 euros) i de Xarxa Barcelona de la Diputació (800.000 euros). La quantitat restant, fins arribar als 3.898.717,39 euros del cost total, han anat a càrrec dels ajuntaments beneficiaris, tot i que sempre amb l’esperança que l’ACA complís el seu compromís amb la llei i, quan pogués, pagués el 50% de totes les obres.

La potabilitzadora donarà servei a sis municipis, alguns dels quals tenen seriosos problemes de subministrament. Dos d’aquests estan ubicats al Voltreganès (Sant Hipòlit de Voltregà i les Masies de Voltregà) i la resta a Osona Nord (Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Orís). Tots junts sumen una població de 25.000 habitants.

La segona fase és més complexa, des d’una perspectiva econòmica: la xarxa de distribució fins als sis municipis beneficiaris. “Cada municipi s’espavila com pot i intenta trobar el finançament necessari on sigui, al PUOSC, amb les companyies subministradores d’aigua, com Sorea...”, explica Fàbrega.

El problema afegit era que l’ACA ja s’havia desvinculat definitivament de les seves obligacions financeres i els municipis haurien hagut d’assumir el cost total de la segona fase del projecte, assegura l’alcalde de Sant Pere de Torelló. “Ara, això ha canviat. L’ACA està obligada a pagar”, apunta. “Quan ho farà, ja ho veurem. Però ha de pagar”, matisa.

Resolució aprovada pel Parlament

Més informació del projecte