Opinió

​Relativitat

«La descoberta de Sagitari A* és excepcional, però ho seria més si pogués acabar amb els forats negres que tenim a casa nostra»

Enric Xicoy
26 de maig del 2022
A mitjans de maig es van fer públiques les imatges de Sagitari A*, el forat negre que es troba al centre de la nostra galàxia. La fotografia s'assembla bastant a la de l'altre forat que s'havia descobert fins ara, l'M87, tot i que d'una mida molt inferior. Sagitari A* té una massa equivalent a 4 milions a la del nostre Sol.

Tot i que alguns científics esperaven que la descoberta aportés més informació, sí que diuen que ha servit per confirmar la teoria general de la relativitat formulada per Albert Einstein. Els mitjans han intentat explicar el fenòmen i també com es relaciona amb la teoria de la relativitat. I dic "intentat" perquè si ja és de difícil comprensió i explicació pels propis científics encara ho és més per la resta de mortals. De fet, escoltant-los a ells ja ens diuen que encara hi ha moltes incògnites per resoldre.

La notícia ha despertat un interès que en aquest cas en podríem dir relatiu. O sigui, que va per barris. En un mateix programa de ràdio vaig escoltar gent ben entusiasmada i d'altra que ni ho entenia ni semblava que ho volgués entendre. Realment la importància de la troballa depèn molt de les percepcions individuals.

Si posem aquesta notícia en el context de l'actualitat, ens pot servir per aplicar una altra teoria de la relativitat: aquella que diu que qualsevol descobriment que fem fora del nostre planeta ens serveix per relativitzar allò que passa a la Terra. 

Mentre a milions d'anys llum, al centre de la nostra galàxia, tenim un forat negre que va engolint tot allò que l'envolta aquí ens despertem cada dia amb notícies que ens mostren com malgastem i embrutem el poc temps que tenim per gaudir del privilegi de la vida. 

Envoltats de la immensitat de l'Univers, desconeixent el seu origen i ignorant molts dels seus misteris, nosaltres ens dediquem a matar-nos entre nosaltres i a convertir en un infern l'efímer pas per la terra de milions de persones. La descoberta de Sagitari A* és excepcional, única, però encara ho seria més si pogués servir per acabar amb els forats negres que tenim a casa nostra. 

Des de l'any 1973 visc a Torelló. Doctor en Periodisme per la URL on exerceix de professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna i secretari general de la Fundació Blanquerna. He col·laborat en diferents mitjans d'Osona i també he treballat a mitjans nacionals com Catalunya Ràdio, Canal 3/24 o La Vanguardia.

El més llegit