L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal demanen «tracte igualitari» en l'aplicació de les restriccions d'aigua

Considerin que les mesures que continuen vigents a la ciutat i la comarca "són dures" vers altres parts del país on s'han reduït les limitacions per sequera

El riu Ter al seu pas per Roda de Ter, aquest juny.
El riu Ter al seu pas per Roda de Ter, aquest juny. | Emili Vilamala
Redacció
01 de juliol de 2024, 16:06
Actualitzat: 16:28h

L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d'Osona demanaran a l'Agència Catalana de l'Aigua mesures conjuntes i homogènies per a tot el territori català pel que fa als usos i consum d'aigua. Tal com explicava Nació, els municipis d'Osona i el Ripollès, malgrat formar de la conca del Ter, tenen més restriccions que la zona de la regió metropolitana del Ter que es beneficia del transvasament d'aquest riu.

La reclamació arriba després que el Govern hagi reduït les restriccions per sequera a un total de 202 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'àrea urbana de Girona, la Costa Brava sud i part de la Catalunya Central que formen part del sistema Ter-Llobregat. Amb tot, els municipis del curs alt i mitjà del riu no depenen dels embassaments -és el cas d'Osona- i, en conseqüència, continuen sota les restriccions de consum d'aigua associades a la fase d'emergència per sequera.

Ester Coma, regidora de Medi Ambient de Vic, agraeix l'esforç "per reduir el consum de l'aigua" a la ciutadania i al sector ramader, agrícola i industrial del territori i afegeix que aquest "hauria de servir perquè les mesures també fossin més relaxades".

Griselda Castells, consellera delegada del Cicle de l'Aigua del Consell Comarcal d'Osona, explica que "les pluges que hi ha hagut són bones, però no suficients per revertir la situació de sequera". Amb tot, matisa que "s'ha de tenir en compte tot el territori, que el canvi sigui per a tothom, perquè la gent vegi que el seu esforç serveix i compensa".

Vic forma part de la unitat de les capçaleres del Ter, on es va decretar la fase d'excepcionalitat per sequera el maig del 2023. Aquesta unitat no està regulada per embassaments i la disponibilitat d'aigua depèn de la quantitat que circula pel riu Ter.

L'estat de sequera es determina seguint paràmetres de pluviometria i indicadors que valoren la quantitat que ha plogut en un període determinat respectes a la mitjana històrica de la zona.

Actualment, l'índex dels últims 24 mesos continuen indicant excepcionalitat i fregant, gairebé, l'alerta. Pel que fa a l'índex de 12 mesos es troba entre la normalitat i la prealerta, i l'índex a 9 mesos, indica que la situació és de normalitat hidrològica. Aquest canvi de tendència queda enregistrat per les dades del cabal del Ter al seu pas per les Masies de Roda.

Arxivat a