
“L’única bona noticia econòmica que us puc donar avui és que a Vic no hi faltaran recursos”. Aquesta va ser la benvinguda de Josep Sánchez Llibre, diputat i membre de la comissió d’economia per CiU del Congrés de diputats, a més d’una setantena de persones que van assistir al sopar col•loqui organitzat per l’executiva comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya, celebrat dijous al vespre al Tennis Vic.
Cordial va ser la salutació de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, qui va demanar a Sánchez Llibre que “mentre portis calés a Vic com fins ara, tu no pleguis”. El veterà diputat a Madrid va pronunciar una explicació de les demandes del seu grup parlamentari davant el que va qualificar “els pitjors pressupostos de la història de la democràcia”.
Mal averany per l’economia
Sánchez Llibre va desgranar la situació macroeconòmica així com les receptes que proposa la federació. Pel diputat democristià els dos grans problemes de l’economia espanyola és el “creixent” dèficit públic,- que segons els seus números entre el 2009 i el 2010 es pot enfilar a 250.000 milions d’euros-, i l’atur.
Aquests dos grans problemes per Sánchez Llibre són conseqüència de “l’obsessió del president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, és que hi hagi diners a la caixa única de la Seguretat Social per pagar els aturats”. El portaveu econòmic social cristià també va criticar amb duresa ser “l’únic estat d’Europa que apuja els impostos”.
Solucions de CiU
Sánchez Llibre va reclamar més polítiques actives per reduir l’atur, reformar el mercat de treball a través de la “flexiseguretat”, relaxar la pressió fiscal dels mòduls de les pimes i autònoms, l’eliminació del impost de successions i eixugar els dèficits de les administracions de l’Estat.
Mínimes possibilitats de suport als números de l’Estat
Ara bé, Josep Sánchez Llibre, va reconèixer de CiU no té gaires opcions per fer canviar els pressupostos ja que Zapatero no necessita del seu concurs per aprovar-los, “però això”, va recordar, “no evitarà que porti diners per Vic o pel teatre o pel que faci falta”.
El procés de fusió de les Caixes Catalanes
Sánchez Llibre va fer una encesa defensa del procés de fusió de les caixes catalanes per una qüestió d’eficiència de mercat. El diputat va reclamar que quan “abans s’acabi el procés, millor perquè així tornarà la liquiditat”. “A Espanya encara s’ho estan pensant, i això no és bo”. Qui pica primer, pica dues vegades.
La plana major d’Unió assisteix al sopar
A l’acte també van assistir el diputat osonenc al Parlament per CiU, Ramon Espadaler, el president de la comarcal d’Unió, Ramon Sala, l’executiva secció local de Vic d’Unió, Xevi Farrés i Jordi Ordeig , el regidor de l’Ajuntament de Vic, Jaume Puig, i Jaume Matas, secretari comarcal de Convergència, així com una nodrida representació empresarial i social de la comarca.
-----------
Contracrònica: "La veterania és un grau", de Quico Sallés
Escoltar Sánchez-Llibre és com escoltar aquells veterans senadors nord-americans que són escollits elecció rere elecció, i que un dijous a la nit trepitgen el que a Barcelona en diuen “territori” per dir: “no patiu, la cosa està malament però 50 milions pels ajuntaments els treurem”.
Tinc la sensació que si un dia estic per la carrera de San Jerónimo i vull saber on trobar un “gamosino”, el bidell em diria “Pregunti-li a en Sánchez”. I tinc la sensació que les garses dels partits espanyols que coneixen bé els passadissos del Congrés,s’aturen i li diuen “Yosep, echame una mano en esto”. I en Josep, pensant en el seu Maresme, ja els hi pispat la cartera.
