Canvis al cartipàs de Manlleu després de la ruptura entre Junts i PSC

Amb el trencament del pacte de govern, l'executiu d'Arnau Rovira governa amb minoria, amb vuit dels 21 regidors

  • Imatge del ple extraordinari de Manlleu d'aquest dilluns.
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 10:10
Actualitzat el 15 d’abril de 2025 a les 10:51

La ruptura de Junts i PSC a l'Ajuntament de Manlleu ha comportat canvis en el cartipàs municipal. Aquest dilluns, el consistori ha celebrat un ple extraordinari per explicar la nova organització del govern, que queda en mans dels juntaries, però en minoria -amb 8 dels 21 regidors-.

"Hem intentat que sigui una transició pacífica" i que els treballadors de l'Ajuntament "notessin el mínim el canvi de direcció política en el seu dia a dia", ha explicat la primera tinent d'alcaldia Lluïsa Bautista, afegint que "hi haurà estalvi pel que fa a sous i dedicacions".

D'aquesta manera, Alcaldia manté el 100% de dedicació; la regidora de Seguretat Ciutadania i Recursos Humans continua capitanejada per Lluïsa Bautista amb una dedicació del 55%; David Bosch, segon tinent d'alcaldia, queda al capdavant de la regidoria de Desenvolupament Econòmic i Ocupació amb una dedicació del 50%; Núria Roura -quarta tinent d'alcaldia- portarà Hisenda, Govern Obert, Serveis Socials i Igualtat amb una dedicació que passa del 72% al 100%; Josep Madrid -tercer tinent d'alcaldia- estarà al capdavant d'Urbanisme, Habitatge, Transició Energètica i Pagesia; Pere Puig liderarà Educació, Cultura i Promoció de la Llengua augmentant la dedicació del 35 al 40%; Montse Costa capitanejarà Esports, Joventut, Festes i Participació passant del 30 al 40% de dedicació; i Montse Riu -incorporada a l'equip de govern després de la renúncia de Carla López- assoleix les àrees de Medi Ambient, Salut Pública i Agenda 2030 amb una dedicació del 24%.

"Cal agrair la feina que han fet els regidors que ens han precedit. Evidentment, no continuarem amb la línia que han marcat perquè tenim ideologies diferents", ha apuntat Bautista. Unes paraules que també ha fet seves l'alcalde de Manlleu, Arnau Rovira, que estén la mà a tots els grups municipals conscient que "governem amb minoria": "Esperem arribar a acords amb tothom per tirar endavant la ciutat".

El nou context també comporta moviments en la ubicació dels diferents grups municipals al plenari així com una nova atribució dels despatxos.

Les reaccions de l'oposició

Des del grup d'Ara Gent de Manlleu, no comparteixen la distribució, en aquest cas, de l'assignació dels nous despatxos arran del trencament del pacte de govern Junts-PSC: "S'ha actuat d'una forma unilateral sense cap voluntat de consens amb els grups de l'oposició". En el seu cas, hauran de compatir espai amb Aliança Catalana.

Per la seva banda, els cupaires han volgut fer inicis en el divorci de juntaires i socialistes. Creuen que "respon a conflictes personals i per repartiment de poder, no a qüestions de programa de govern ni a polítiques de fons". També critiquen que s'utilitzi l'Ajuntament "per aspiracions personals" i confien en el fet que el nou dia a dia "no afecti" a la ciutadania.

Des del PSC, fins ara soci de govern, han manifestat el seu "desacord" en l'aprovació del nou cartipàs municipal i al règim de dedicacions i retribucions. Al mateix temps, han remarcat que durant el seu pas pel govern de Manlleu han contribuït "a donar estabilitat i una majoria sòlida, que va permetre que l'actual alcalde fos escollit amb els nostres vots". Ara, diuen, "l'escenari ha canviat radicalment: el govern que es proposa neix afeblit i inestable, governant en solitari i sense cap mena d'acord amb la resta de grups de l'oposició". Els socialistes han insistit que no ha estat decisió seva sortir del govern i han reiterat que "hi ha maneres de fer que no compartim perquè no són democràtiques".

Finalment, des d'ERC han explicat que l'organització del govern "és un tema propi i no ens hi posarem", però "fiscalitzarem que es faci la feina de cada regidoria".