Endesa, el Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN i l'Ajuntament de Manlleu han col·laborat per instal·lar set noves caixes niu en suports elèctrics en terme municipal de la capital del Ter. L'objectiu de la iniciativa és continuar afavorint a la reproducció del gaig blau a Osona, una espècie migratòria que l'any passat va reproduir-se per primera vegada a la nostra comarca.
Les caixes de fusta que s'han instal·lat imiten les cavitats naturals que els ocells utilitzen per fer els seus nius. Es col·loquen entre 3 i 4 metres d'alçada per evitar l'accés dels depredadors i s'orienten cap al nord amb la finalitat que el sol hi incideixi menys durant els mesos d'estiu.
Les caixes niu col·locades aquesta setmana se sumen a cinc estructures ja existents a l'Esquirol. A més, aquest mes d'abril també s'instal·laran quatre nius d'aquest tipus a Santa Eulàlia de Puig-Oriol (Lluçà), ampliant així els esforços de conservació al Lluçanès.
Facilitar la reproducció a la comarca
Des del 2022, el Grup de Naturalistes d'Osona i Endesa treballant conjuntament per facilitar la reproducció del gaig blau a la Catalunya Central. Fa un temps van instal·lar-se cinc caixes niu a torres elèctriques de l'Esquirol amb l'esperança que aquesta espècie migratòria transsahariana trobés un nou lloc per criar -normalment nidifica a l'Alt Empordà i a la plana de Lleida-.
L'acció va donar els seus fruits l'any passat, quan dues parelles de gaig blau van nidificar amb èxit a Osona donant lloc al naixement de nou polls. Al mateix temps, una de les parelles va quedar-se a una de les caixes col·locades dos anys abans.
Enguany, abans que les aus arribin a Catalunya a finals d'abril, es repeteix l'actuació a Manlleu i a Santa Eulàlia de Puig-Oriol, on el Grup de Naturalistes d'Osona veu potencial per la nidificació de l'espècie, que està protegida per la Directiva d'Aus i està inclosa en el Llistat Espanyol d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
La seva presència a Osona i a la Catalunya Central és especialment significativa, ja que aquesta zona peninsular té una de les poblacions més reduïdes de l'espècie. En aquest sentit, les infraestructures elèctriques proporcionen un avantatge important per a la nidificació, ja que en instal·lar-hi caixes niu de fusta, que imiten les cavitats naturals que els ocells utilitzen per a fer els seus nius -com forats en arbres, murs o parets de cases velles- se'ls ofereix més punt on niar i una protecció extra contra possibles depredadors i condicions meteorològiques adverses.
Aquesta iniciativa no només contribueix a la conservació del gaig blau, sinó que també fomenta la biodiversitat a la regió, ja que la presència de gaigs blaus a Osona és un indicador de la salut dels ecosistemes locals, perquè depenen de la disponibilitat d'aliment i de llocs segurs per a nidificar.