Alumnes de Vic identifiquen 26 espècies d'ocells als patis de les escoles

Són resultats de la prova pilot del projecte de recerca Patis Biodivers liderat per la UVic

Publicat el 12 de juny de 2022 a les 07:54
Un total de 565 individus de 26 espècies diferents d'ocells s'han identificat als patis dels 11 centres escolars de Vic en l'inventari que han portat a terme més de 700 nens i nenes des de l'etapa infantil fins a secundària. S'ha observat que els tres ocells més comuns que hi freqüenten són el pardal, el tudó i el colom, que s'han trobat a tots els patis.

També s'ha vist que els centres educatius dels afores de Vic, com l'escola Sentfores o l'escola Andersen, acumulen més espècies d'ocells diferents que no pas les escoles del centre de la ciutat. Concretament, s'han detectat 13 espècies d'ocells a l'escola Sentfores i 14 a l'Andersen. En aquesta última escola, el dia del recompte es van veure tres voltors creuant el pati. 

En el cas dels grups d'invertebrats, es reprodueix el mateix patró: s'aprecia que als patis del centre de la ciutat, com per exemple el de l'escola Vedruna-Escorial, hi ha molta menys diversitat que no pas a les dels afores de la ciutat, on apareixen més grups d'insectes i més individus. 

Aquest inventari que s'ha fet en el marc del projecte Patis Biodivers, liderat per un equip interdisciplinari del grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). S'ha estat portant a terme durant aquest curs 2021-2022 com a prova pilot en centres educatius de la ciutat de Vic

El punt de partida d'aquest projecte és que els patis de les escoles representen espais verds enmig de la trama urbana. Per tant, a part de ser un lloc d'esbarjo, poden esdevenir bons contextos d'aprenentatge sobre la fauna i la flora, però també poden convertir-se en espais per fer-hi accions per tal de millorar la biodiversitat. El projecte ha servit per generar tres propostes didàctiques per treballar en profunditat la biodiversitat de la fauna i la flora dels patis per a les etapes de primària i secundària, així com per fer la primera proposta de bioblitz escolar a Catalunya.

En aquest bioblitz, nens i nenes d'11 centres educatius de Vic han inventariat la biodiversitat dels seus patis. Aquesta activitat es fa del 30 de maig al 10 de juny, coincidint amb el fet que el dia 5 de juny es commemora el Dia del Medi Ambient. El bioblitz és una activitat científica i de divulgació ambiental que té els seus orígens a Washington D.C. el 1996 i que consisteix a fer que diverses persones, no sempre científiques, inventariïn la biodiversitat d'un espai determinat en un moment concret.