
El ple de l’Ajuntament de Vic donarà llum verda a la implantació del servei de recollida de residus porta a porta en la sessió ordinària que se celebrarà el proper dilluns, 13 de gener. Després d’unes setmanes de debat amb associacions de veïns, entitats i partits del consistori, l’equip de govern (ERC i CiU) ha decidit posar la proposta a l’ordre del dia del proper ple.
L’aprovació del canvi de model està garantida. Els vuit regidors de CiU hi votaran a favor i els dos d’ERC, també, tot i les reticències inicials per la idoneïtat del moment, que va expressar el regidor i candidat republicà a les eleccions municipals de 2015, Joan Ballana, en una recent entrevista a Osona.com. A més, ICV i SI ja han anunciat que també hi donaran suport, amb la qual cosa els vots positius ja sumen 12 (el consistori té 21 regidors).
Tot i que no s’han posicionat públicament, també podrien donar-hi suport els dos regidors de la CUP i els dos del PSC. Fins ara, només PxC, que té cinc regidors, s'ha posicionat en contra. Antoni Serrat (CiU), regidor d’Economia, Serveis i Urbanisme, i vertadera ànima del projecte, confia que ningú hi votarà en contra, i creu que fins i tot PxC podria abstenir-se.
El ple aprovarà que en un futur s’apliqui el porta a porta a la ciutat, tot i que no es definirà quan ni els matisos del com. “Nosaltres volem el màxim de complicitats. No ens cal portar-ho al ple, ho podríem aprovar nosaltres mateixos, però ho fem perquè volem que tothom hi digui la seva”, argumenta Serrat. El regidor convergent considera que, amb el debat al ple, es podria retocar el projecte. A més, la data de la implantació del porta a porta es decidirà segons les aportacions que facin els diferents grups polítics. “Si algun partit creu que s’ha de treballar més el projecte i s’ha de començar més tard, ho posposarem per obtenir el màxim de consens”, garanteix Serrat.
Un estalvi econòmic i una millora mediambiental
La recollida selectiva porta a porta consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. A través d’aquest model es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (resta, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró). A Osona, el sistema està molt implantat al sud de la comarca, en els municipis de la Mancomunitat la Plana, i funciona molt bé, amb unes xifres de recollida per sobre de la mitjana catalana i comarcal.
Si l’Ajuntament de Vic ho tirés endavant, es convertiria en la primera gran ciutat de tot el país que implanta aquest sistema de recollida. Des de l’equip de govern es considera que seria més net, més econòmic i facilitaria l’augment de les tones de recollida selectiva. Per altra costat, també es reconeix que, sobretot al principi, generarà molts problemes a la ciutadania. Uns problemes que podrien suposar un cost electoral, de cara a les municipals del 2015.
A Vic, el porta a porta ja s’està aplicant en el comerç i la restauració, amb bons resultats: es recullen cartrons i plàstics a les botigues, i matèria orgànica i vidre a restaurants i bars. “Vic ja té, doncs, la cultura del porta a porta”, explica Serrat,
Per al regidor, el porta a porta té moltes avantatges. La primera, de caràcter estètic i sanitari, ja que se suprimirien els 16.000 contenidors que hi ha a la superfície de Vic. També portaria incorporat un augment de la recollida selectiva, opina Serrat. A més de les millores mediambientals, l’equip de govern considera que el nou mètode suposarà un estalvi importat, valorat en uns 200.000 euros anuals.