L’Hospital General de Vic renova la unitat d'hemodiàlisi

Les obres han costat 1,1 milions d’euros.

Publicat el 28 de maig de 2009 a les 08:06



El Consorci Hospitalari de Vic ha posat en servei la nova unitat de nefrologia, que acull una sala d'hemodiàlisi amb recursos tecnològics de “darrera generació”, segons fonts del Consorci, i amb un increment en el confort pels usuaris que s'han de sotmetre a sessions de diàlisi. L'espai disposa de 26 llits elèctrics. La nova unitat té una superfície total de 638 metres quadrats, dels quals 264 metres destinats a hemodiàlisi.

En total, la inversió ha estat d'1,1 milions d'euros. L'any 2008, 126 persones van utilitzar el servei de diàlisi. L'edat mitjana dels malalts és de 65 anys. El nombre de sessions ha estat de 14.500. La unitat està situada a la segona planta de l'Hospital General de Vic.

-------------
NOTA DE PREMSA
CONSORCI HOSPITALARI DE VIC

Més confort i tecnologia per als malalts que han de fer diàlisi a l’Hospital General
 
•         El Consorci Hospitalari de Vic inverteix poc més d’un milió  d’euros en la nova unitat de Nefrologia que acaba d’entrar en servei

El Consorci Hospitalari de Vic ha posat en servei la nova unitat de Nefrologia que acull una sala d’hemodiàlisi amb recursos tecnològics de darrera generació i amb un increment en confort per a tots els usuaris que s’han de sotmetre a sessions de diàlisi. La nova unitat, que s’ha habilitat a la segona planta de l’Hospital General, té una superfície total de 638 metres quadrats, dels quals 264  destinats a hemodiàlisi.  En total, la inversió a aquesta unitat és 1,1 milions  d’euros. Les obres es van iniciar el darrer trimestre del 2008 i s’han acabat aquest mes d’abril. Aquests migdia, els sotsdirector del Consorci Hospitalari de Vic, Dr. Rafael Toribio, i la directora de Nefrologia, Dra. Rosa Maria Nogués han presentat els nous espais als mitjans de comunicació.

L’espai, que és ampli i lluminós, incorpora un equipament totalment nou: 26 llits elèctrics, tractament d’aigües per a hemodiàlisi, il•luminació... Tant el sistema de tractament d’aigües per a hemodiàlisi, els monitors com altre aparellatge s’adeqüen a l’evidència científica existent. La unitat de Nefrologia del Consorci Hospitalari de Vic  esdevé l’únic referent nefrològic d’Osona i el Ripollès.
En l’exercici 2008, el nombre total d’usuaris de diàlisi ha estat de 126 persones. L’edat mitjana dels malalts és de 65 anys  -68 anys les dones i 62 anys els homes- . El nombre de sessions de diàlisi ha estat de 14.500.

L’entrada en servei de la nova Unitat de Nefrologia porta aparellada millores en el funcionament del servei amb l’objectiu que els malalts crònics de ronyó que han de fer diàlisi puguin compaginar millor les estades a l’hospital amb les activitats de la vida diària. 

Des del 1983 es fa diàlisi a Osona

Els orígens de l’activitat negrològica a Osona, en un centre de diàlisi ubicat a l’Hospital de la Santa Creu, data de l’any 1983. En aquella època únicament hi havia capacitat de dialitzar 32 pacients crònics, la resta es derivaven a Barcelona.

 Des de 1989 ha anat augmentat l’activitat (nombre de visites, nombre de pacients en programa d’hemodiàlisi, etc…) i les prestacions que s’ofereixen, com  el tractament de la insuficiència renal aguda, la implantació de la diàlisi peritoneal, etc. 

Des del 1998 es cobreix tota la demanda nefrològica d’Osona i el Ripollès. La derivació de pacients a altres hospitals és ocasional i per procediments diagnòstics o terapèutics no relacionats amb el procés dialític.

 El 1999 es van fer obres d’ampliació i remodelació de la Unitat de Nefrologia, aconseguint disposar d’un espai físic i una estructura organitzativa que millorava la qualitat de vida de l’usuari i dels professionals.

Una atenció integral als malalts nefrològics

Els professionals que atenen a pacients amb malalties cròniques són conscients de la importància de tenir una visió integral del malalt com a persona. Des del primer moment es vol afavorir una relació de confiança entre malalts i professionals que ajudi a reduir l’impacte negatiu que genera l’entrada en un programa de diàlisi.

Per aconseguir aquesta visió integral i compartida es disposa de:

-          Programa d’ajuda a la decisió (1989):  permet als pacients afectats d’insuficiència renal crònica terminal, que no tenen cap contraindicació per a l’hemodiàlisi o la diàlisi peritoneal, poder decidir i accedir al tractament més adient a la seva situació, després d’haver rebut una informació personalitzada  sobre les diferents tècniques de diàlisi.

-          Diàlisi peritoneal amb suport (1997): acció coordinada amb Primària i Sociosanitaris que permet que aquells pacients que ho desitgen i que per problemes socials no podrien fer diàlisi peritoneal, puguin fer-ne (6 pacients).

-          Informació personalitzada: s’informa sobre dietes, cures, etc. Es disposa, com a suport de fulletons informatius.

-          Infermeria especialitzada i coordinada amb Primària i Especialitzada: assumeix tasques d’informació sobre dietes, proves, reforç de la importància del compliment terapèutic, cures...

-          Accessibilitat: el pacient,  familiars i altres professionals que intervenen tenen fàcil accessibilitat a l’equip especialitzat de nefrologia.

-          Potenciar el trasplantament renal: mitjançant una estreta relació amb els centres transplantadors i remetre els pacients candidats abans d’iniciar la diàlisi. El 27% dels pacients en diàlisi es troben en llista de trasplantament renal i el 12% fent-se les proves.

-          Activitats conjuntes amb primària per promoure hàbits saludables i sensibilitzar a la població de la importància de la prevenció activa de la malaltia renal com les activitats que es va portar a terme el 15 de març d’aquest any a la plaça de Vic aprofitant la 4a Jornada Mundial del Ronyó.