El propietari de la mítica pastisseria La Lionesa, Quim Capdevila i Anfruns, ha mort aquest dilluns als 88 anys. Va néixer a Vic el 20 de juny de 1936, un mes abans de l’esclat de la guerra civil. La seva figura com a activista va ser cabdal en la política local d’aquella època. Alhora, el mestre xocolater venia d’una família de pastissers en què el seu pare i el seu avi ja ho eren. L’any 2019 va rebre la medalla d’or de la ciutat de Vic.
Quim Capdevila va començar a foguejar en obradors de Terrassa i Barcelona quan només tenia catorze anys. Poc després, va continuar el seu aprenentatge a Suïssa, on va passar per espais importants del país com algunes de les millors pastisseries de Zurich o la xocolateria Brändli de Basilea. Al cap d’uns anys, va tornar a casa i es va dedicar a l’elaboració de bombons, una creació puntal a l’època. Així va ser reincorporant-se al negoci familiar La Lionesa, un nom que va escollir el seu pare perquè ell havia après en un establiment barceloní del mateix nom.
El personatge vigatà va tenir un paper molt important a la ciutat en el final del franquisme i la transició democràtica dels anys setanta. En aquest sentit, va involucrar-se de manera activa en la política en diversos àmbits com sent membre del comitè central del PSUC i capdavanter de l’Assemblea de Catalunya a Osona. Tot això, durant aquella convulsa època en què va ser un activista omnipresent.
Capdevila era un referent compromès amb la ciutat de Vic i el país. La seva implicació en la lluita per les llibertats democràtiques va continuar amb el pas dels anys. Una mostra d’això és que el 1975 va fer una mona reivindicativa, que posteriorment la Guàrdia Civil li va requisar. Així doncs, La Lionesa va tancar les portes definitivament el 1989 a causa de les dificultats de tirar endavant un negoci que es veia afectat pel seu paper polític. Fa uns anys, l'any 2019, va rebre el màxim reconeixement de l'Ajuntament de Vic amb la medalla d'or per la seva tasca política i social.