Acord de claredat europeu, oficialitat del català i vies legals pels migrants: el programa d'ERC pel 9-J

Els republicans també posen l'accent en una transició ecològica "ambiciosa" que porti fins a la neutralitat climàtica el 2040, i situen com a prioritat aturar la competència deslleial que pateix la pagesia

Diana Riba, en l'acte d'inici de campanya de les europees.
Diana Riba, en l'acte d'inici de campanya de les europees. | Marc Puig / ERC
27 de maig del 2024

Acord de claredat, oficialitat del català, transició ecològica justa i vies legals segures per a l'entrada de migrants. ERC ha presentat aquest dilluns el seu programa electoral per a les eleccions europees. És un document de gairebé 100 pàgines amb què la cap de llista, Diana Riba, espera mantenir les posicions d'ERC al Parlament Europeu després de la patacada dels republicans en els últims cicles electorals. El programa s'ha fet en sintonia amb Bildu, BNG i Ara Més, amb qui els republicans es presenten en coalició mitjançant la marca Ara Repúbliques.

En una roda de premsa des de la seu del partit, Riba ha presentat un decàleg amb les principals propostes. La primera, l'impuls d'un acord de claredat europeu. És una qüestió que ja s'ha treballat durant l'última legislatura mitjançant un grup de treball, i l'objectiu és que en la següent es presenti davant la Comissió Europea. Busca establir un marc legal pel qual la Unió Europea garanteixi les condicions en què es pot exercir el dret a l'autodeterminació, així com el procediment que ha de permetre l'ampliació interna per a la incorporació automàtica de nous estats formats per ciutadans que ja formen part de la UE. ERC havia treballat per aquesta qüestió a l'Eurocambra través de la iniciativa coneguda com el Caucus per l'Autodeterminació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assistir a la presentació de l'informe del grup de treball el mes de gener.

Els republicans també situen com un dels eixos troncals la defensa del català, a través de l'oficialitat que ja fa mesos que es discuteix a Europa i que a hores d'ara està encallada. "Totes les llengües oficials en territori europeu ho han de ser la Unió Europea", ha reivindicat Riba durant la presentació. Aquesta qüestió, que Junts va situar com a condició en les negociacions de la mesa del Congrés, ha agafat embranzida en el marc dels comicis comunitaris.

Pel que fa a les vies legals i segures, des d'ERC consideren que s'hauria de desfer el pacte migratori de la UE, aprovat per socialistes i Junts, que endureix la política migratòria de la UE amb un reforç de fronteres i posa una catifa vermella a les devolucions en calent. Els republicans aposten per vies legals més flexibles, mitjançant un nou codi de migració, i també que la UE deixi d'externalitzar la gestió de la migració "als governs autoritaris". 

En la carpeta de la transició ecològica, ERC reivindica una agenda "ambiciosa" amb l'objectiu d'assolir la neutralitat climàtica el 2040. En altres punts que es destaquen al programa, una defensa de la pagesia perquè no hi hagi competència deslleial, la creació d'un salari mínim europeu, una estratègia europea per incrementar el parc públic d'habitatge, la inclusió del consentiment a la directiva contra les violències masclistes, més impostos per a l'1% més ric i una democratització de les institucions europees, amb la proposta que la presidència de la Comissió Europea sigui proposada i escollida pel Parlament Europeu.