Aragonès acusa Sánchez de comprar el «circ» a la ultradreta només per electoralisme

Des de Girona, els republicans reivindiquen el seu projecte "col·lectiu" davant les apostes "de noms propis" de Junts i PSC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dilluns a Girona.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dilluns a Girona. | Marc Puig / ERC
29 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:38h

Quart dia de campanya i Pedro Sánchez, per acció o omissió, continua sent el protagonista d'uns comicis en els quals no és candidat. Aquest dilluns el míting d'ERC, amb l'assistència de gairebé 400 persones, s'ha celebrat a Girona, i de nou -a banda d'impulsar la cap de llista territorial, Laia Cañigueral- ha estat marcat per crítiques al president espanyol socialista. "La ultradreta buscava circ i Pedro Sánchez els ha servit en safata", ha llançat Aragonès. La crítica, en la línia de la intervenció que ja ha fet el president de la Generalitat al migdia, és perquè creu que el PSOE, i per extensió el PSC, han fet servir els atacs de la dreta per obtenir més força a les eleccions catalanes.

"Tot formava part d'un espectacle polític per esgarrapar quatre vots", ha afegit. Tot seguit, ha assegurat que l'únic projecte que té Illa per Catalunya "es diu Pedro Sánchez". Com ja és habitual en els mítings d'ERC, no només s'ha buscat el cos a cos amb els socialistes, guanyadors de les enquestes. Aragonès també ha apuntat Carles Puigdemont, candidat de Junts, i ha lamentat que la campanya vagi de "noms propis" i no de "projectes". "Hem parlat massa de noms propis i poc del país", ha afegit.  "Davant dels que parlen de Sánchez i Puigdemont, nosaltres parlem de Catalunya", ha reivindicat.

Cañigueral, que actualment és la delegada de la Generalitat a Girona, ha descrit la seva candidatura com un projecte col·lectiu, allunyat de les "actituds personalistes" que tenen altres formacions, en referència a Junts i el PSC. "La manera de fer irresponsable és el que fa que cada vegada hi hagi més gent allunyada de la política", ha advertit. "Mentre uns només pensen en ells mateixos, ERC estem al costat de la gent", ha afegit. Ha demanat el vot perquè Aragonès pugui continuar fent avançar el país, sense posar Espanya per davant de Catalunya. 

A través d'un vídeo, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reivindicat l'acció a Madrid, des dels indults fins a l'amnistia. Ara bé, sense novetats sobre el full de ruta, ha avisat que aquest pas és el previ a obrir la segona fase de la resolució del conflicte: el referèndum. Concretament al programa electoral els republicans insisteixen en l'aposta per una votació acordada amb l'Estat. "Ara és quan convé fer seure el govern espanyol a la taula i dir-li que només hi ha una manera de resoldre'l, amb un referèndum", ha clamat Rovira. Una declaració on no s'ha estalviat la crítica a Junts: "Avui els que ens insultaven s'asseuen a la mateixa taula de negociació". 

Ha intervingut també qui havia estat candidata per Girona en les últimes eleccions, Teresa Jordà, ara portaveu d'ERC al Congrés. Coneguda a les comarques gironines com a ripollesa, ha reivindicat el partit com un projecte "profundament republicà" que mira el futur "amb ambició". Ha tret pit de mesures com l'I2 gratuït, l'augment de metges, més audiovisual en català o de la llei d'amnistia. A més, ha acabat la seva intervenció amb unes paraules dedicades a la pagesia que "alimenta" i "cuida" la ciutadania. "Amb el cap ben i alt i el puny alçat el 12-M anirem a les urnes i demostrarem que si guanya ERC, qui guanya és Catalunya", ha conclòs.

De fet, la pagesia ha fet acte de presència a l'acte. Una vintena de pagesos, alguns amb dessuadores de 'Revolta Pagesa', s'han acostat fins al recinte on se celebrava l'acte amb la intenció de manifestar el seu malestar. Finalment, però no han pogut accedir, i s'han quedat a les portes d'acord amb el que ha decidit l'organització d'ERC. Fins a cinc agents dels Mossos s'han desplegat als accessos. Quan ha acabat el míting, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha parlat amb alguns d'ells de manera distesa.

També l'actual conseller de Recerca i Universitats, que va ser el primer alcalde -pel PSC- de la democràcia a Girona, Joaquim Nadal, ha entrat en campanya. Va ser una incorporació d'ERC quan Junts va decidir sortir de Govern, amb la voluntat de construir un executiu ampli amb ànimes provinents d'altres partits polítics. "ERC ofereix un bagatge considerable", ha reivindicat, davant la "maniobra que ve del nord" -en referència a Carles Puigdemont- que no té "lideratge". 

La novetat de l'acte ha estat la presència del diputat d'EH BilduJon Iñarritu, que ha demanat el vot per ERC, la força que "millor representa els interessos de Catalunya", i la que representa l'anhel de la "majoria de la societat" que aspira a ser "propietària del seu futur". "Teniu un gran país, sou una gent meravellosa, mereixeu el millor govern i el millor president", ha reblat. Iñarritu ha fet el seu discurs, per primera vegada, íntegrament en català. Ara fa uns dies Aragonès va participar en l'acte de tancament de campanya de les basques dels abertzales.