Aragonès veu possible superar el veto de la Moncloa al referèndum: «El farem realitat»

El candidat intenta projectar una imatge de fiabilitat dels republicans davant del PSC, a qui situa com a dependent del PSOE, i d'un Carles Puigdemont que va ser clau perquè Junts abandonés el Govern la tardor del 2022

Pere Aragonès amb Joan Ridao, director de l'IEA
Pere Aragonès amb Joan Ridao, director de l'IEA | Govern
02 d'abril del 2024
Actualitzat a les 22:19h

El referèndum acordat serà una "realitat", malgrat que el govern espanyol digui que és "impossible". Aquest és el missatge que ha traslladat Pere Aragonès, president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, davant del consell nacional que ha servit per aprovar les llistes als comicis del 12-M. Ha estat una intervenció en la qual ha reivindicat la tasca dels republicans al capdavant del Govern, i també ha aprofitat per carregar contra Junts per haver abandonat l'executiu la tardor del 2022, i també el PSC per no enfrontar-se a la Moncloa. L'aspiració del president és tornar a competir amb els socialistes per la primera posició i, de passada, aconseguir ser el candidat independentista més votat, per sobre de Carles Puigdemont, que aquest dijous ha fet públic el fitxatge d'Anna Navarro com a número dos.

Aragonès, que aquest matí ha plantejat un referèndum acordat amb pregunta binària sobre la independència i convocat a través de l'article 92 de la Constitució, ha indicat que és ERC qui fa "propostes" i dibuixa "objectius transitables" per al país. Segons el president, l'informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) suposa una via "impecable" a nivell jurídic per tal de votar en un referèndum "vinculant" sobre el futur del país. "El 12 de maig, Catalunya també té a les mans decidir sobre moltes altres coses", ha ressaltat el president, que ha apuntat que hi ha formacions -el PSC- només volen satisfer la Moncloa. Una de les demandes és la del finançament singular, que no compta amb el suport del PSOE ni dels socialistes catalans.

Davant la negativa al referèndum, Aragonès ha indicat que l'amnistia és una realitat, tot i que la Moncloa s'hi oposava. "Farem que sigui una realitat. Ens diuen que és impossible, però sabem que impossible no és una paraula que surti al nostre diccionari", ha remarcat Aragonès, aplaudit pels quadres del partit en un consell nacional que ha servit per escollir les llistes al 12-M. Les encapçala ell per Barcelona, on tindrà de número dos la vicepresidenta Laura Vilagrà. Persona de la seva màxima confiança, l'ha triada personalment per acompanyar-lo

El dirigent d'ERC també ha volgut treure pit de la gestió "republicana" de la Generalitat, tant en qüestions socials -la taxa d'atur, per exemple- com en aspectes de l'estil de la llengua. "Catalunya triarà si l'han de governar aquells que davant les dificultats renuncien i marxen, com quan no es vota un pressupost, o que decideixen abandonar el Govern, o els que no defensaran els interessos de país... O si l'ha de governar ERC", ha apuntat Aragonès, que ha tret pit dels indults i de la desjudicialització progressiva concertada amb el govern espanyol.