Com expliquen els mitjans internacionals el retorn (i desaparició) de Puigdemont?

La majoria de les grans capçaleres d'arreu destaquen l'operació Gàbia per trobar l'expresident, l'ordre d'arrest del Tribunal Suprem i la seva possible detenció

Propaganda electoral de Junts i el PSC
Propaganda electoral de Junts i el PSC | David Zorrakino / Europa Press
Redacció
08 d'agost de 2024, 13:10
Actualitzat: 22:16h

El retorn de l'expresident Carles Puigdemont a Catalunya gairebé set anys després i el seu impacte en la investidura del líder del PSC, Salvador Illa, està tenint un ampli ressò en pràcticament tots els grans mitjans de comunicació d'arreu del món

Al Regne Unit, The Guardian obre la seva versió digital a Europa amb un directe que, a hores d'ara, titula així: "La policia catalana busca Carles Puigdemont quan el líder separatista torna a l'Estat". Al subtítol destaquen que "l'expresident autonòmic fugit s'ha dirigit als seguidors a Barcelona abans de desaparèixer, provocant l'operació policial".

The Times també destaca el tema a la portada. Al títol: "Carles Puigdemont torna a l'Estat i després desapareix davant de 300 policies". I al subtítol: "Els agents detenen vehicles i bloquegen les sortides de Barcelona a la recerca del separatista català, que corre el risc de ser detingut per l'intent d'independència del 2017".

Si marxem a França, Le Figaro destaca al titular que "Carles Puigdemont, buscat activament per la policia després de tornar a Barcelona". I al subtítol, remarquen que "l'expresident de Catalunya, objectiu d'una ordre de detenció, és sospitós d'haver fugit al seu retorn a Barcelona aquest dijous al matí, després de set anys d'exili a Europa".

Le Monde remarca que "L'exlíder català Puigdemont torna a Espanya malgrat l'ordre de detenció". I al subtítol que "Carles Puigdemont torna a Espanya després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi arribat a un acord amb els independentistes catalans moderats per convertir el candidat socialista, Salvador Illa, en el pròxim cap de la Generalitat de Catalunya".

A Alemanya, el Frankfurter Allgemeine ha titulat el retorn de Puigdemont d'aquesta manera: "La farsa cinematogràfica de Puigdemont". I al subtítol ha fet èmfasi en el fet que "la ràpida visita de l'expresident, fugit de la justícia, mostra com de viu encara està el procés". 

I als Estats Units, The New York Times destaca que "desafiant l'ordre de detenció espanyola, Carles Puigdemont torna a Catalunya". Al subtítol expliquen que "grans multituds van saludar l'antic líder regional, que viu a l'exili autoimposat des d'una candidatura fallida per la independència del 2017. Malgrat una nova llei d'amnistia, encara podria ser detingut". Finalment, The Washington Post subratlla que "el líder català Puigdemont torna a l'Estat després de set anys amb el risc de ser arrestat".