Salut

Professionals alerten dels perills per a la salut d'un repte viral a les xarxes

Els experts avisen que els desafiaments estrictes poden afectar el benestar físic i mental de les persones que els segueixen perquè generen canvis molt ràpids i sense opinió mèdica

  • Persones fent exercici al gimnàs -
Publicat el 01 d’abril de 2025 a les 15:48

Les xarxes socials s'han convertit en un pou de possibilitats de dietes, consells i rutines per aconseguir generar un canvi físic o d'estil de vida a aquells internautes que decideixin provar-los. Influencers i altres usuaris promouen aquest tipus de contingut que, amb promeses atractives, generen un efecte crida entre la comunitat en línia. De totes maneres, professionals sanitaris alerten que aquests reptes, en molts casos, poden suposar un risc per a la salut

Posen d'exemple el 75 Hard Challenge, un repte viral que fa temps que circula per les xarxes i que últimament ha tornat a agafar impuls en les plataformes perquè promet una transformació física i mental. Tal com indica el seu nom, el canvi es fa en només 75 dies a través de dues sessions de 45 minuts d'exercici físic intens al dia i una dieta molt estricta.

Aquests són alguns dels pilars incondicionals del repte, que també inclou beure quatre litres d'aigua al dia. La doctora especialista en endocrinologia i nutrició Margarita Rivas Fernández indica que aquest repte "pot resultar contraproduent" des d'una perspectiva mèdica perquè "l'excés d'exercici sense descans pot portar a tenir fatiga crònica" i les dietes massa rígides "no sempre són sostenibles ni adequades per a tots", afirma l'especialista.

@rene.montiel

Día 1 de 75 Hard en 1° de enero. ¡Ya solo faltan 74! 😮‍💨😅 ¿Lo harían? #75hard #75hardchallenge #minivlog #metas2024 #retoextremo

♬ sonido original - Rene Montiel

A la vegada, la doctora Rivas emfatitza en la càrrega mental que generen aquest tipus de reptes, ja que "la pressió d'haver de començar de nou si falles un sol dia podria desmotivar més que no pas incentivar". A més, els canvis dràstics poden suposar pèrdua de massa muscular i signes de fatiga i feblesa que portin a problemes més rellevants, com la sarcopènia; la pèrdua degenerativa de la massa del múscul esquelètic.

Per aquest motiu, la doctora Rivas insta a les persones que volen fer canvis en les seves rutines a consultar professionals sanitaris perquè "exigeixen pèrdua de pes ràpid sense pensar en les conseqüències que poden ocasionar" en el seu organisme. L'especialista afegeix que no tenir en compte les necessitats específiques de cada cos pot ocasionar dèficits vitamínics i d'oligoelements nocius -minerals- en el pacient.

D'altra banda, cal puntualitzar que perdre pes de manera ràpida no és equivalent a seguir una dieta saludable i beneficiosa, ja que en moltes ocasions el canvi físic respon a dèficits nutricionals. Si el repte viral no satisfà les expectatives de l'usuari, aquest abandonarà i, per la frustració, és habitual que es generi el conegut efecte rebot.