Comín avisa ERC que seria còmplice del projecte de «desnacionalització» si investeix Illa

El candidat de Junts assegura que la restitució de Puigdemont seria "reblar el clau" de la llei d'amnistia i afegiria "potència" a la negociació oberta amb el PSOE a Suïssa

Toni Comín, aquest dimecres a la roda de premsa organitzada per l'ACN.
Toni Comín, aquest dimecres a la roda de premsa organitzada per l'ACN. | ACN
05 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:17h

Si algun partit independentista -ERC, en aquest cas- investeix Salvador Illa, seria còmplice del projecte de "desconstrucció nacional" i de "desnacionalització" que plantea Salvador Illa, líder del PSC. Aquest és el missatge que ha tornat a llançar aquest dimecres Toni Comín, candidat de Junts a les eleccions europees, en una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN). "Un partit independentista està disposat a assumir el cost polític d'un mandat de desconstrucció?", s'ha preguntat. També ha indicat que la restitució de Carles Puigdemont "rebla el clau" de la llei d'amnistia, i també permetria "reforçar" la negociació oberta amb el PSOE a Suïssa.

Preguntat sobre la nova carta de Pedro Sánchez sobre la situació judicial de la seva dona, investigada per presumpte tràfic d'influències, Comín s'ha mostrat escèptic sobre la denuncia de lawfare que està fent el PSOE. En essència, perquè els socialistes també l'han practicat "per acció o per omissió" durant la fase més dura de la judicializació del procés. Junts estaria a favor de reformar les vies per escollir el poder judicial? "Estem entusiasmats per la deriva literària del president espanyol i la literatura epistolar. Menys cartes i més reformes", ha ironitzat el candidat a les eleccions europees, que li ha retret no haver reformat la llei mordassa des que va arribar a la Moncloa, l'any 2018.

"Hi ha hagut propostes sobre la taula, algunes de Junts, i tot el que serveixi per retirar-li a l'Estat mecanismes per reprimir l'independentisme pot tenir suports", ha remarcat Comín, que també ha indicat que no tenen clar a quin grup parlamentari aniran a parar deprés de les eleccions. Ha recordat que el partit té tres corrents -liberal, socialdemòcrata i d'esquerres-, i que caldrà determinar els posicionaments de cada possible grup en matèria sobiranista. Tradicionalment, l'espai convergent i postconvergent havia format part del grup liberal, però en ple procés va ser expulsat. Va acabar sent incompatible la presència de Ciutadans, que el 2019 va guanyar molt pes, amb la de l'antiga Convergència.