Els comuns ja s'hi posen bé per facilitar un Govern sense tripartit: «Hi ha diferents fórmules»

El portaveu Joan Mena evita mencionar les línies vermelles de la negociació que proposaran els pròxims dies, però subratlla un postura clau: "No canviarem la posició respecte sobre el Hard Rock"

El portaveu dels comuns, Joan Mena, aquest dimarts
El portaveu dels comuns, Joan Mena, aquest dimarts | Mariona Puig (ACN)
14 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:57h

Els comuns obren la porta a permetre la irrupció d'un nou Govern liderat per Salvador Illa (PSC) que no impliqui un tripartit, el que fins era la seva opció preferida. La davallada electoral de Comuns Sumar -que s'ha quedat amb sis diputats- ha portat el portaveu de la formació, Joan Mena, a fer equilibris entre "l'autocrítica" i l'atribució dels mals resultats a "un context d'altíssima polarització entre dues forces polítiques". Amb l'aritmètica parlamentària que ha quedat, Mena ha defensat que només hi ha tres opcions. "Un govern de coalició d'esquerres", "la coalició de l'asfalt" -en referència a PSC i Junts- o "una repetició electoral". Conscient de les dificultats de tancar qualsevol pacte, especialment un acord a tres bandes, el portaveu dels comuns ha acabat assegurant que pot haver-hi entesa més enllà de la via del Govern tripartit i dels 68 diputats que sumen socialistes, republicans i comuns. "Hi ha diferents fórmules en què aquest acord d’esquerres es podria fer possible", ha remarcat.

Això planteja vies com investir Illa en solitari, però també votar a favor d'un Govern entre PSC i ERC o fins i tot reclamar als republicans que donin suport a un executiu català amb els mateixos colors que el govern estatal. El ventall d'opcions planteja diverses idees, totes elles complexes. Sobretot després que Pere Aragonès, l'encara president de la Generalitat, assegurés la nit electoral que ERC entomaria aquesta legislatura des de l'oposició.

Una de les principals incògnites que hi ha ara sobre la taula, més enllà de la fórmula final que es tantegi, és quina serà l'exigència que els comuns mantindran a l'hora de negociar el seu suport al PSC. Durant la campanya, la candidatura de Jéssica Albiach va anar fixant diferents objectius inamovibles de la negociació. Per donar suport a un Govern, per exemple, va reivindicar que s'hauria de blindar la regulació dels lloguers de temporada que està en marxa al Parlament o desplegar un nou impost contra l'especulació immobiliària. També es va apuntar que si formaven part d'un Govern, posarien com a condició prèvia el trencament de relacions amb Israel. Preguntat per quines línies vermelles plantejaran els pròxims dies, Joan Mena ha rebutjat comentar-ne cap, en aquesta ocasió. "No negociarem a través dels mitjans de comunicació", ha dit. També ha puntualitzat que "les condicions" que posaran aniran de la mà d'un "acord de contingut" que interessi la ciutadania.

El que sí ha aclarit és que mantenen una postura dura al voltant del macroprojecte del casino que es vol implantar al Camp de Tarragona. "No canviarem la posició respecte al Hard Rock", ha sostingut. Sobre el fet que hagin perdut l'únic diputat tarragoní que sí que tenien durant la legislatura anterior, mentre que els socialistes n'han obtingut sis, el representant dels comuns ha assegurat que això ha significat "un toc d'atenció" per a l'espai polític i que tenen previst resoldre-ho en el futur fent una "implementació territorial" més contudent arreu del país.

De moment, però, no hi ha hagut cap missatges entre els líders de les formacions que han de projectar converses i negociacions pel futur de la Generalitat. S'espera que les vies de comunicació s'activin els pròxims dies.