La CUP, en contra de l'aposta econòmica per «més porcs» i «més turistes»

La candidata Laia Estrada reivindica la necessitat d'un ens català en l'àmbit financer en plena OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell: "Ara per fi entenen la necessitat d'una banca pública?"

La CUP en un acte a Lleida, aquest dijous
La CUP en un acte a Lleida, aquest dijous | Maria Asmarat (ACN)

Des de Lleida

09 de maig del 2024

La CUP brega per mantenir el diputat de Lleida que va obtenir a les anteriors eleccions i assegura que té clar contra qui se'l juga. "O CUP o Vox", resumia el cap de llista lleidatà, Bernat Lavaquiol, des de la capital de Ponent. Li feien costat la cap de files dels anticapitalistes en les pròximes eleccions, Laia Estrada, així com altres companys diputats, com Xavier Pellicer o Nogay Ndiaye, o antics membres del Parlament, com Pau Juvillà. Abraçat per l'experiència dels seus predecessors a la cambra catalana, Lavaquiol ha agafat embranzida a l'hora de plantejar un model econòmic que defugi les grans concentracions d'animals de granja per produir carn i l'explotació turística. "Ni a Ponent volem més porcs ni als Pirineus més turistes", ha resolt el candidat per Lleida, després de recordar les dificultats del jovent per arribar accedir a l'habitatge, especialment a punts en què el lloguer turístic o les segones residències concentren gran part de les llars disponibles.

Seguint el fil del model econòmic, la principal aspirant al Parlament per la CUP, Laia Estrada, ha insistit a desmentir les acusacions que apunten que els anticapitalistes sempre estan pel "no" als projectes que es posen sobre la taula. "Som les del "no" a les vostres polítiques de merda", ha etzibat la representant cupaire. Per contra, ha exposat que són "les del sí" a iniciatives pròpies que han anat posant sobre la taula com "omplir de trens el país" -en comptes d'ampliar l'aeroport del Prat- o "omplir l'AP-7 de plaques solars". També ha plantejat l'oportunitat de crear una distribuidora pública que reguli els preus dels aliments de la pagesia i de primera necessitat, per evitar queda en mans de les grans empreses que controlen el mercat alimentari.

La mateixa Estrada ha aprofitat una de les informacions del dia, com és l'OPA hostil que el BBVA pretén aplicar sobre el Banc Sabadell, per reivindicar també la necessitat de protegir-se dels riscos del lliure mercat en l'àmbit financer. En aquest sentit, ha tret pit d'haver proposat la creació d'una banca pública de la Generalitat des de fa anys i ha passat comptes amb qui l'han desestimat durant tot aquest temps. "Ara per fi entenen la necessitat de tenir una banca pública catalana?", ha comentat la cap de files cupaire. Així, tot i que ha apuntat que és una mala notícia que pot comportar acomiadaments i més abusos bancaris, la també diputada ha utilitzat l'exemple de l'intent d'OPA al Banc Sabadell per advertir de les conseqüències del capitalisme. "Tendeix al monopoli i a les crisis sistèmiques", ha remarcat, i ha proposat plantejar alternatives perquè després la ciutadania no quedi com a "ostatge" dels deutes que es generen.

La CUP passa comptes

Les mirades al costat han estat una tònica constant del penúltim acte electoral de la CUP. En la seva intervenció, el candidat a repetir al Parlament en el número quatre de la llista per Barcelona, Xavier Pellicer, ha reclamat a ERC i comuns que ordenin les prioritats i que col·loquin en aquesta llista de línies vermelles la Renda Bàsica Universal. "El PSC i Junts ens la van treure", ha apuntat el representant cupaire, en relació al refredament del projecte que s'ha produït en aquest darrer mandat. Davant aquesta realitat, Pellicer ha demanat a republicans i comuns que defensin aquesta prestació per a tota la població "amb les ungles i amb les dents". Alhora, també ha lamentat que la llista de Jéssica Albiach encara consideri el PSC un partit "d'esquerres" malgrat comptar amb el suport de figures com la de l'exconseller d'Interior de Junts Miquel Sàmper. 

L'exdiputat de la CUP que va ser inhabilitat per la justícia espanyola, Pau Juvillà, s'ha incorporat a la campanya dels anticapitalistes de cara al 12-M apuntalant també l'argument de Laia Estrada sobre la predisposició cupaire a arribar a pactes quan són per a polítiques progressistes. En aquest sentit, ha refermat que la seva formació sí que ha intentat tancar acords d'esquerres al Parlament, però que les dificultats les han trobat a l'altra banda. I s'ha referit a ERC, en concret. En aquest sentit, ha mencionat el moment en què el Govern republicà encara plantejava la possibilitat d'acollir els Jocs Olímpics d'Hivern, entre altres projectes. "Com pots arribar a acords amb algú que tu estats defensant el territori i ells el volen trinxar? Com pots arribar a acords amb algú que quan tu defenses salaris dignes ells plantegen el Hard Rock?", ha exposat Juvillà.