El teixit social català planta cara al PSC en defensa de la renda bàsica universal

La Taula del Tercer Sector i ECAS Acció Social critiquen la proposta dels socialistes de suprimir el pla pilot i tancar l'oficina del Govern que treballa per implementar-la

Manifestació a Barcelona a favor de la Renda Bàsica Universal
Manifestació a Barcelona a favor de la Renda Bàsica Universal | Frederic Esteve
29 de setembre del 2023
Actualitzat a les 18:32h
Liquidar el Pla pilot de la renda bàsica universal, que actualment es troba suspès pel Parlament i sense dotació pressupostària, seria un pas enrere. Així ho han reiterat aquest divendres les entitats socials catalanes sota el paraigua de la Taula del Tercer Sector i ECAS Acció Social, després que el PSC hagi proposat suprimir la iniciativa i tancar l'Oficina de Renda Bàsica del Govern.

El teixit social català reivindica la iniciativa com una eina alternativa per revertir la pobresa i defensa el valor acadèmic de l’estudi –amb característiques pioneres– més enllà de la futura aplicació del programa. "És un pas necessari per poder explorar polítiques transformadores", defensa ECAS. La Taula, al seu torn, subratlla que calen "dades i evidències" que permetin avançar cap a un sistema que garanteixi "uns ingressos mínims i dignes".

La mesura formava part de l’acord d’investidura firmat per ERC, Junts i la CUP el 2021. Es va constituir un Consell Assessor i després de dos anys de preparació, s’havia d’executar enguany, gràcies a una partida pressupostària prevista en l’acord entre ERC i el PSC. Finalment, els socialistes es van fer enrere i van votar en contra de la dotació, rebutjada amb els vots de Junts, Ciutadans, Vox i el PP. 

“Es pot estar en contra de la Renda Universal Bàsica, però estar-ho del Pla Pilot és un error”, va reivindicar aleshores el representant de la Xarxa per la Renda Bàsica, DanielRaventós. El doctor en economia ja va focalitzar en aquell moment les crítiques en el PSC, en considerar que els socialistes veien “amb mals ulls” la projecció internacional de l’estudi, un programa pioner per la magnitud de la mostra –dos municipis i cinc mil persones escollides a l’atzar– i la retribució econòmica –uns 800 euros per adult i 300 pels menors-, pensats per cobrir les necessitats bàsiques de l’individu i no com a complement.