El PSC i Junts tomben la renda bàsica a les portes de l'aprovació definitiva dels pressupostos

La votació definitiva serà el divendres vinent, i durant la setmana es preveuen reunions entre ERC i socialistes per negociar les onze esmenes que els d'Illa mantenen a la llei d'acompanyament

Pere Aragonès i Salvador Illa en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Salvador Illa en una imatge d'arxiu. | ACN
03 de març del 2023
Actualitzat a les 16:59h

L'assignació per al pla pilot de la renda bàsica universal, prevista a hores d'ara en la llei de mesures fiscals -coneguda com a llei d'acompanyament als pressupostos- penja d'un fil. La votació definitiva dels comptes serà la setmana vinent, el 10 de març, però aquest divendres ja s'ha celebrat una prèvia a la comissió d'Economia que deixa entreveure com podria desenvolupar-se la sessió. PSC, Junts, Cs, Vox i PP han tombat l'assignació per la renda bàsica, que estava prevista a l'article 58 de la llei d'acompanyament. L'última paraula la tindrà el ple de la cambra, tot i que els socialistes, malgrat haver arribat a un acord pressupostari amb el Govern de Pere Aragonès, han repetit per activa i passiva que no estan d'acord amb aquesta assignació: "No és moment de fer proves pilot", va dir dijous mateix la portaveu, Alícia Romero.

Durant el debat en la comissió d'Economia, la decisió de Junts i el PSC ha estat àmpliament criticada pels republicans. La diputada d'ERC Raquel Sans ha assenyalat la "sociovergència real" fent referència a aquesta i altres votacions en què PSC i Junts han coincidit en el vot. I ha recordat al PSC que en la pàgina 25 de l'acord de pressupostos s'estableix que no s'incorporaran noves qüestions en les votacions al Parlament. Tot i això, els socialistes asseguren que l'acord és únicament en la llei de pressupostos, i no en la d'acompanyament que va elaborar ERC sense "consensuar-ho" prèviament amb ells. Amb aquest desacord a les portes de l'aprovació pressupostos, es preveuen noves reunions la setmana vinent entre el PSC i el Govern per mirar d'arribar a una entesa en les esmenes vives que els socialistes mantenen en la llei d'acompanyament, un total d'onze.

De l'acord n'ha parlat aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista al Cafè d'Idees de RTVE. Ha confiat que el PSC "complirà amb els compromisos" adquirits en el projecte de pressupostos de la Generalitat. "Jo compleixo els acords. Fins que no hi hagi un incompliment per l'altra part, que espero que no hi sigui, no avancem esdeveniments", ha remarcat Aragonès abans d'iniciar-se la comissió d'Economia. "Estic segur que els qui han signat faran el mateix [complir els acords]", ha apuntat el president, que també ha considerat que Junts s'està dedicant a "erosionar" el Govern amb les esmenes sobre els macroprojectes.

Sobre aquestes propostes dels juntaires, el PSC ha decidit, finalment, no donar-hi suport per respectar, d'aquesta manera, el pacte amb l'executiu. "Tenim un acord amb Aragonès i som gent de paraula", ha sentenciat aquest divendres Romero. En canvi, Junts sí que s'ha sumat a les propostes del PSC. El vot dels exsocis de Govern ha estat imprescindible per fer prosperar l'esmena del PSC per suprimir la renda bàsica universal. En la seva intervenció, el diputat Joan Canadell ha argumentat que la renda bàsica és un "engany" a la ciutadania. "Fins que no tinguem un estat independent no la podrem posar en marxa per manca de recursos", ha argumentat.

La renda bàsica, un acord impulsat per la CUP

L'article que s'ha eliminat a hores d'ara, el 58, recull exactament la creació de l'assignació monetària del pla, però sense fixar una quantitat concreta. S'hi exposa que el Govern aprovarà la dotació econòmica necessària per poder implementar el pla pilot el dia que entri en vigor la normativa que ha de regular-lo. A hores d'ara, el que s'ha fet a la comissió d'Economia és suprimir aquest article sencer. Ara bé, en el ple de la setmana vinent, a través del vot particular, un grup pot demanar que es voti el text de la llei inicial encara que en comissió s'hagi aprovat eliminar algun article. 

D'on prové la reivindicació de la renda bàsica universal? Impulsar-ho és un acord del Govern amb la CUP, quan els anticapitalistes van tancar un pacte d'investidura amb l'executiu. És també una assignació que defensen els comuns. La pressió del PSC per eliminar l'assignació ha generat mobilització social. El 28 de febrer la Xarxa de Renda Bàsica va difondre un manifest que ja aplega gairebé 600 adhesions que donen suport al pla pilot. "Una assignació monetària incondicional i universal és un dret a conquerir urgentment", sostenen. Recorden com l'acord d'investidura entre la CUP i ERC el contemplava, i lamenten que ara que el PSC està en l'equació, faci servir "arguments de molt baixa qualitat" per oposar-se al pla. Malgrat aquesta iniciativa, fonts dels socialistes treuen ferro a aquestes peticions i consideren que la renda bàsica no és una demana àmpliament exigida per la societat: "Hi ha necessitats més imperioses", remarquen.

Ja a la tarda, després de la sessió de la comissió d'Economia, ERC ha exigit "responsabilitat" al PSC per revertir aquesta decisió. "El PSC ha volgut suprimir una eina pionera per avançar en la millora dels drets socials", han lamentat els republicans en un comunicat. Aquest serà el discurs que repetiran els d'Oriol Junqueras al llarg de la setmana vinent: incrementar la pressió sobre el PSC i trencar "l'aliança socioconvergent" en contra d'una mesura "transformadora".