Diverses empreses fabricants d'urnes tenen previst presentar-se al procés de licitació per fabricar-ne per al referèndum. Preguntades per l'ACN, quatre companyies del sector amb seu a Catalunya han manifestat que no tenen "cap por" a patir represàlies judicials, malgrat que la Fiscalia General de l'Estat té previst presentar una querella quan la Generalitat liciti la compra de les urnes.
Per la seva part, altres companyies valoraran el cas amb els seus advocats abans de decidir si s'hi presenten, com és el cas de la madrilenya Jmg Metacrilato. Una altra empresa consultada, l'aragonesa Metacrilatos Zaragoza, SL, desconeixia l'acord marc publicat per la Generalitat per a la compra d'urnes.
"Fins a dia d'avui no és il·legal fer urnes de metacrilat"
"En el cas que tinguéssim la gran sort de poder fer aquesta comanda no tenim cap por perquè nosaltres ens dediquem a fabricar per a qualsevol client, ja sigui una empresa privada o una administració". Així de convençut es mostra Andreu Marquès, de la companyia barcelonina Plàstic Express, que assegura que una urna de metacrilat pot costar entre 23 i 25 euros. Plàstic Express ha fet diversos treballs per a la Generalitat i ja es va presentar per fer les urnes de la consulta del 9 de novembre del 2014 però finalment no va ser seleccionada, ja que en aquella ocasió les urnes, que eren de cartró i van costar 2 euros per unitat, les van fer als tallers de la presó de Ponent.
Una altra de les empreses que ara es postula per fer les urnes i que també ho va fer el 9-N és Complas Barcelona. El seu responsable, Miquel Sánchez, també assegura: "Jo no tinc cap por de fer una feina que em demana una empresa o la Generalitat, igual que si em truca la Generalitat Valenciana o el govern de Castella-la Manxa". Admet que abans de presentar-se al concurs farà que els seus advocats revisin el cas, però "si tot és legal estem encantats de fer una feina per la Generalitat, pel Barça o per qui sigui". I és que aquesta empresa ja va fabricar urnes per al Futbol Club Barcelona, i també ha treballat per a processos electorals a universitats i consells escolars. Entre altres encàrrecs, el 2003 van haver de fer 8.000 urnes –la mateixa quantitat que necessita el Govern- per a una firma de moda. Pel que fa al cost, afirmen que cada urna pot oscil·lar entre els 30 o els 40 euros, si bé ho han d'acabar d'estudiar.
"Fins a dia d'avui no és il·legal fer urnes de metacrilat", sosté el gerent de Disnou, Sergi Maled. El responsable d'aquesta companyia de Castellar del Vallès assegura que no té por, però admet també que abans de fer l'oferta final s'assessorarà jurídicament. Disnou, que ja ha fet diversos encàrrecs per a la Generalitat com per exemple faristols, explica que estan estudiant les condicions de l'acord marc d'homologació perquè tenen "tota la intenció" d'acabar fent les urnes perquè els sembla un bon negoci. "Aquí no hi ha mirada política", afegeix.
Des de Cabrera de Mar, l'administradora de Manipulados Santiga, Mariangels Ortega, revela que també tenen previst presentar-se a la convocatòria. Ortega assegura que no té por a represàlies judicials, però sí que tem no acabar cobrant la comanda en cas que l'Estat escanyi econòmicament la Generalitat com a conseqüència pel procés independentista. I assegura: "Quines represàlies poden posar a una empresa? Nosaltres fem una feina que ens demana la Generalitat, com la podem fer per un Ajuntament. Que és pel referèndum? Sí, però no entenc per què ens hauríem de negar a fer una feina".
Aquestes quatre empreses catalanes estan estudiant l'acord marc publicat dimarts pel DOGC per presentar-s'hi però l'ACN també ha contactat dues companyies del sector de fora de Catalunya que desconeixien el procés de licitació. És el cas de l'aragonesa Metacrilatos Zaragoza i de la madrilenya Jmg Metacrilato. El responsable d'aquesta darrera, Jesús Martín, ha explicat que, en cas de decidir presentar-se al concurs, abans de fer-ho parlaria amb el seu advocat i el seu gestor: "Si ha de portar conseqüències no ho faríem, perquè per buscar-nos problemes no seria convenient".
Discreció entre les empreses que opten a fer paperetes i sobres
L'ACN també ha contactat amb les quatre empreses que segueixen el procés d'homologació per optar a subministrar el material electoral d'unes eleccions al Parlament, però de moment cap ha fet declaracions públiques al respecte. Són quatre empreses que opten a fer paperetes i sobres, dues de Madrid, una basca i una catalana: Tompla Industria Internacional del Sobre (Alcalà de Henares), Impresiones Transkrit (Guipúscoa), Domènech Mirabet (L'Hospitalet de Llobregat) i Formsystem Documentos (Madrid).
Diverses empreses fabricants d'urnes no tenen «cap por» a represàlies
Altres companyies valoraran el cas amb els seus advocats abans de decidir si es presenten al procés de licitació de cara al referèndum
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del Papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
Publicat el 10 de maig de 2017 a les 14:40
Et pot interessar
-
Política L'escriptora Margarida Aritzeta presenta una petició d'indult total per a Laura Borràs
-
Política L'Ajuntament de Madrid multa Pablo Iglesias per excés d'aforament al seu bar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern
-
Política Primer any sense conflictes constitucionals entre Catalunya i l’Estat