Els lletrats del Parlament posen condicions a la proposta de JxSí per agilitzar la llei de desconnexió

El reglament de la cambra obliga a crear una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris per poder incloure una via ràpida de tramitació | L'oposició demanarà a la mesa que reconsideri la seva decisió

28 de febrer de 2017, 12:54
Actualitzat: 01 de març, 11:36h

Els membres sobiranistes de la mesa del Parlament. Foto: ACN


Junts pel Sí vol un via exprés per aprovar la llei de transitorietat jurídica, la principal norma per a la desconnexió. Però per això necessita un canvi del reglament del Parlament per poder tramitar per lectura única aquesta llei i estalviar-se així tràmits parlamentaris que en retardarien l'aprovació. JxSí ha fet ja els primers pasos per impulsar-la, però després de l'advertència dels lletrats del Parlament, la mesa ha admès a tràmit la seva petició condicionada a què s'adequï el text al reglament de la cambra, que obliga a crear una ponència conjunta de tots els grups parlamenta per poder modificar la pròpia norma que el regeix. I és que el text inicial de Junts pel Sí no especificava aquest requisit fixat pels articles 126 i 127 del Parlament.

Justament la creació d'una ponència conjunta dels grups és l'única via que permet la modificació del reglament i els lletrats s'han encarregat d'advertir-ho durant la reunió de la mesa d'aquest dimarts. De fet, s'ha hagut de suspendre la reunió de la junta de portaveus per aquesta qüestió. L'oposició demana "garanties processals" mentre que Junts pel Sí busca la celeritat per poder aplicar el seu pla de desconnexió. Un cop s'ha decidit l'admissió a tràmit amb condicions gràcies als vots, únicament, de Junts pel Sí, que té majoria a la mesa, el grup que dona suport al Parlament haurà de modificar el seu text i tornar-lo a presentar a la pròxima reunió de la mesa. Serà a la reunió de la junta de portaveus prevista per d'aquí a dues setmanes -si no es reuneix abans d'urgència- quan la mesa prengui una decisió definitiva.

Fonts coneixedores del reglament han explicat que la participació dels grups parlamentaris a la ponència és de caràcter obligatori. Segons l'article 126 del reglament, la comissió designada per la mesa ha de crear una ponència amb representants dels grups que s'encarregaran de redactar el text de la proposició de llei en un termini màxim de tes mesos.

Petició de reconsideració

PP i C's ja han assegurat que demanaran a la mesa una petició de reconsideració perquè no admeti a tràmit la reforma que planteja Junts pel Sí. També el PSC i Catalunya Sí que es Pot s'estan plantejant demanar aquesta reconsideració per evitar "la degradació" del Parlament amb una mesura que busca, al seu judici, evitar el debat parlamentari.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha argumentat que la proposta per reformar el reglament que fa el seu grup "millorarà" el funcionament del Parlament i "igualarà" els drets que té el Govern amb els dels grups parlamentaris, perquè així també ells podran proposar que es tramitin lleis per lectura única. Ara, la lectura única només està a l'abast del Govern i també quan tots els grups parlamentaris estan d'acord en tramitar una llei amb aquest mecanisme. "Ens sembla sorprenent que els grups es mostrin d'aquesta manera en contra de la reforma, perquè amplia drets pels grups parlamentaris", ha assegurat Torrent, que ha subratllat que, en tot cas, és la majoria del ple qui votarà si la llei s'aprova o no. De fet, ha recordat al PP i al PSC que la darrera reforma de la Constitució espanyola es va fer per lectura única al Congrés.

També ha insistit que amb aquesta reforma es podrien agilitzar les comissions promotores de les iniciatives legislatives populars. La proposta també inclou que es pugui delegar el vot en comissió i aclarir que els càrrecs que siguin nomenats pel Parlament han de comparèixer sempre que la cambra així ho reclami.