ERC i la CUP reclamen a Illa no «desnaturalitzar» la renda bàsica universal i iniciar el Pla pilot

Després del fre del Govern a la mesura social, els republicans exigeixen que s'apliqui dins aquesta legislatura i els cupaires aposten perquè sigui en els "pròxims sis mesos"

Josep Maria Jové i Laia Estrada, aquest dimecres.
Josep Maria Jové i Laia Estrada, aquest dimecres. | Hugo Fernández
Bernat Surroca i Carme Rocamora
09 d'octubre de 2024, 19:08
Actualitzat: 19:46h

ERC i la CUP volen que el Govern de Salvador Illa mantingui intacte el desplegament de la renda bàsica universal, després dels últims canvis de l'executiu socialista, avançats per Nació, consistents a un canvi del director de l'oficina i una intenció de redissenyar el pla pilot de la renda bàsica universal. Totes dues formacions porten al debat de política general que se celebra aquesta setmana al Parlament propostes de resolució perquè no es tiri enrere una iniciativa que compta amb un transversal aval ciutadà.

Ja quan es van efectuar els canvis al pla pilot, ERC va advertir al Govern que ha de complir "fil per randa" l'acord -incorporat al pacte d'investidura- que recull l'impuls d'aquest pla que va començar la tretzena legislatura. La proposta que els republicans porten a votació remarca, precisament, que les actualitzacions que es facin al ple pilot no poden ser "una revisió que desnaturalitzi els objectius i l'abast de la proposta". 

ERC vol que el Parlament insti l'executiu a continuar la feina per promoure un debat sobre l'aplicació de la renda bàsica i recorda que compta amb un ampli suport de la ciutadania. El 63% de la població està a favor del pla pilot i, d'aquests, un 43% hi està "molt a favor". La formació també accepta que el Govern "actualitzi" el pla pilot per "adaptar-lo al context social, econòmic i jurídic" del moment en què es dugui a terme la seva implementació, però remarca que ha de ser "aquesta legislatura"

Més enllà d'ERC, si hi ha una formació que ha defensat la renda bàsica universal des del minut zero, aquesta ha estat la CUP. De fet, la formació anticapitalista va ser l'encarregada de forçar al Govern de Pere Aragonès a incloure-la en l'inici del seu programa de legislatura a canvi dels suports de la investidura, tot i que finalment, amb la CUP apartada de la centralitat parlamentària, el projecte es va anar posposant.

En aquest debat de política general, els cupaires, que defensen la renda bàsica com un "dret", demanen iniciar en el termini de sis mesos la prova pilot. També iniciar els canvis legislatius necessaris per implementar la renda bàsica universal a partir del 2026 "de manera incondicional a tota la població resident a Catalunya". En una altra proposta també sobre aquesta prestació, aposten per mantenir la dotació econòmica de l'actual Pla pilot i executar-lo en els termes que s'havia dissenyat inicialment.

Els comuns no porten al debat cap proposta sobre aquesta matèria, si bé són partidaris de la iniciativa. En el camp de polítiques de reduir desigualtats, la proposta dels comuns en aquest ple posa l'accent en altres dues prestacions socials: demanen impulsar amb celeritat la modificació de la normativa de la renda garantida de ciutadania amb l'objectiu d'incrementar la cobertura a la població, i harmonitzar aquesta prestació amb l'ingrés mínim vital (IMV(.