Dos de cada tres catalans estan a favor de la renda bàsica

La regulació del preu del lloguer divideix més la societat i una majoria veu bé el turisme i la Copa Amèrica, segons una enquesta del CEO

Una persona, mirant ofertes de pisos en un aparador.
Una persona, mirant ofertes de pisos en un aparador. | Hugo Fernández
21 de setembre de 2023, 11:58
Actualitzat: 17:07h
Una clara majoria de catalans està a favor de la renda bàsica universal i de regular les plataformes de lloguer turístic, però, a la vegada, tenen una imatge positiva del turisme i estan dividits en les solucions per resoldre el problema dels preus del lloguer. Així ho assenyala l'enquesta òmnibus del 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentada aquest dijous pel director de l'ens, Jordi Muñoz, que demana l'opinió sobre polítiques molt transversals.

Pel que fa a la renda bàsica universal, el pla pilot de la qual el PSC i Junts van aconseguir tombar als pressupostos, té un suport del 65% de la població. De fet, aquest aval és clarament majoritari entre tots els electorats, excepte en el de Vox -la meitat hi està a favor- i el del PP -el més contrari-. Preguntats sobre els efectes de la seva eventual implementació, una clara majoria seguiria treballant com fins ara, un 27% dels treballadors reduiria la jornada, un 6% canviaria de feina i un 4% deixaria de treballar. Entre els membres de cooperatives, però, la reducció de jornada seria majoritària.

En relació a les plataformes de pisos turístics com Airbnb, un 53% afirma que és insuficient, un 20% la veig adequada, un 7%, excessiva, i la resta no ho sap. Dels que en defensen una major normativa, a més, una clara majoria del 63% optaria per limitar-ne l'ús, però també un 13% voldria potenciar-lo i un 24% no aprofitaria la regulació per empènyer a una o altra banda. En canvi, només un 38% afirma que caldria regular més les plataformes de repartiment de menjar a domicili com Globo o Deliveroo, un 28% ho faria per les transport com Uber i Cabify, i un 27% per les de compravenda de productes com Wallapop o Vinted.

Pel que fa a altres propostes per solucionar els problemes d'accés a l'habitatge, hi ha força divisió. Un 44% prioritzaria limitar per llei els preus dels lloguers i un 41% invertiria més en habitatge social. Un altre 11% augmentaria les ajudes al lloguer. En tot cas, el suport és més elevat entre els menors de 35 anys (proper al 60%) o entre els llogaters (53%). La meitat dels menors de 35 anys, de fet, destinen la meitat dels seus ingressos o més a l'habitatge, un percentatge que cau en les franges d'edat més altes.

Sigui com sigui, malgrat la necessitat de regular més l'habitatge turístic, un 70% de catalans creu que cal seguir potenciant el turisme i tan sols un 35% afirma que s'està arribant al límit de la capacitat d'absorbir turisme. A Barcelona, però, aquesta opinió varia una mica, ja que és el 61% qui seguiria potenciant-lo i fins a un 56% alerta que s'està arribant al límit. En concret, un 54% coneix què és la Copa Amèrica de vela, la qual té una valoració positiva, de 6,4 de mitjana.

Per altra banda, una clara majoria de catalans dona suport a la zona de baixes emissions, especialment a Barcelona (72%) i a les grans ciutats (64%). Recentment, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha anunciat que pretén aprovar una moratòria d'aquesta mesura, la qual hauria de ser efectiva a totes les ciutats de més de 50.000 habitants, a partir de juny de l'any que ve.

L'enquesta òmnibus, a diferència de la resta que fa el CEO, s'elabora a partir de les preguntes que proposen els departaments de la Generalitat. Per primera vegada, s'ha fet a partir de qüestionaris on-line i, per a aquells que ho preferien, respostes en paper i la mostra engloba tota la població resident a Catalunya de 16 anys o més -els baròmetres, en canvi, enquesten persones a partir de 18 anys i només amb nacionalitat espanyola-. En realitat, però, Muñoz ha presentat dos sondejos òmnibus fets en paral·lel, un amb 2.564 respostes i l'altre, amb 2.464.