Els fiscals del procés planten cara al fiscal general i rebutgen amnistiar Puigdemont i Junqueras

Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno eleven la seva discrepància amb García Ortiz sobre la malversació a la cúpula fiscal, després que aquest els hagués ordenat aplicar la llei a tots els delictes

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en imatge d'arxiu
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
14 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:51h

Els fiscals del procés -Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno- han plantat cara al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i s'han negat a amnistiar a tots els delictes, inclosa la malversació als líders de l'independentisme, tal com els demanava Ortiz en una ordre que han rebut aquest mateix divendres. És, precisament, en la malversació on han centrat el seu rebuig en un escrit avançat per Eldiario.es i confirmat per Nació

Tots quatre, que fan d'acusació a les dues causes obertes al Tribunal Suprem (TS) a les quals podria afectar l'amnistia, han elevat a la cúpula fiscal la seva discrepància en el delicte que afecta tant l'expresident Carles Puigdemont com el republicà Oriol Junqueras, i també en aixecar l'ordre de detenció que pesa sobre el líder moral de Junts. Concretament, han invocat l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que permet, en cas que s'hagi rebut una ordre considerada com a "contrària a les lleis" o "improcedent", derivar-la a la junta de fiscals perquè aquests aportin els seus plantejaments.

Dimarts vinent, xoc final?

Aquesta trobada de la junta de fiscals de sala ja ha estat convocada formalment. Se celebraràdimarts vinent a partir de les 9:30 del matí i haurà de dirimir quin és el perímetre i, per tant, l'aplicació real de l'amnistia. La reunió té caràcter perceptiu i la seva decisió no és vinculant. Es preveu que, per la seva banda, els fiscals del TS ratifiquin la seva postura d'oposar-se a la instrucció de García Ortiz i aterrin els seus motius. No obstant això, el fiscal general de l'estat té l'última paraula en una col·lisió que, ben segur, encara no ha viscut el seu últim duel. Un cop hagi García Ortiz confirmat el seu posicionament, ell mateix haurà d'assumir les causes en qüestió o bé derivar-les a un altre fiscal que apliqui les seves directrius.

"Continuem considerant que els arguments exposats per justificar l'aplicació incondicional de la llei d'amnistia als fets constitutius de malversació d'aquesta causa especial no desvirtuen en absolut els criteris jurídics plasmats en els nostres informes i les solucions que es proposen en aquests, de manera que són manifestament insuficients jurídicament per legitimar la viabilitat i l'ajust a la legalitat de l'ordre impartida", han sentenciat els fiscals del Suprem al fiscal general. De retruc, en l'escrit difòs per la premsa han denunciat que García Ortiz "no s'ajusta als criteris més elementals de la lògica jurídica i de legalitat penal exigibles" i han consumat, d'aquesta manera, el seu divorci total amb el fiscal general de l'Estat.

Si fnalment, de la junta de fiscals de sala de dimarts es confirma que cap part d'una el seu braç a tòrcer, a Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno només els quedaran dos camins per recórrer: o acaten la decisió de García Ortiz o abandonen la causa i seran substituïts.