Habitatge, condemna a Israel i rebuig a l'odi: les prioritats dels comuns al debat de política general

La formació de Jéssica Albiach veu amb bons ulls calendaritzar la regulació dels lloguers de temporada com planteja ERC: “Compartim la proposta”

El portaveu dels comuns, Joan Mena
El portaveu dels comuns, Joan Mena | Catalunya en Comú
07 d'octubre de 2024, 11:52
Actualitzat: 18:43h

A poques hores perquè comenci el debat de política general al Parlament, el primer sota la presidència del socialista Salvador Illa, els comuns han anunciat aquest dilluns algunes de les propostes de resolució que presentaran. Se centren principalment en l'habitatge, la pedra angular de l'acord d'investidura amb el PSC, però també incorporen elements sobre la guerra d'Israel i Palestina o bé un rebuig als discursos d'odi i de suport a la diversitat, ara que fins a dues forces de l'extrema dreta tenen presència a la cambra.

"Aquest és el primer examen important del Govern d'Illa per demostrar la voluntat transformadora", ha declarat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa des de la seu de la formació. En aquest sentit, ha subratllat que l'acció del nou executiu ha de servir per "millorar el dia a dia dels catalans", el que s'ha de fer "afrontant de manera decidida" la crisi de l'habitatge.

Mena no ha volgut desgranar encara la lletra petita de la proposta de resolució sobre l'habitatge, però sí que ha explicat que incorpora la recuperació de la regulació dels lloguers de temporada, l'ampliació del parc de l'habitatge públic, i un increment de la fiscalitat del sector turístic, resultat del qual s'ha de destinar a polítiques d'habitatge. Així mateix, sobre la proposta d'ERC de recuperar la regulació dels lloguers de temporada abans que acabi l'any, ha assegurat que "comparteixen el fons de la proposta i també fixar terminis". 

Sobre el conflicte a l'Orient Pròxim, la proposta plantegen els comuns és que el Parlament rebutgi la guerra i treballi per una "solució dialogada" a Palestina. De fet, Mena ha iniciat la seva intervenció recordant que aquest dilluns fa un any de l'inici de la guerra, que ha titllat de "genocidi" contra el poble palestí, amb més de 40.000 morts. "El patiment que provoca [Benjamin] Netanyahu és insuportable. Exigim al govern de l'Estat que suspengui les exportacions de material militar i de seguretat a Israel. És l'única manera d'aturar el terror", ha sentenciat. Aquesta petició sobre l'embargament d'armes ja l'han traslladat els comuns en diverses ocasions. Fa uns dies, l'eurodiputat Jaume Asens va fer-li la petició explícita al ministre José Manuel Albares per carta.