«Inexistència d'infracció penal»: arxivades les autoinculpacions per la fuga de Puigdemont

Junts espera que la decisió del TSJC serveixi perquè la nova conselleria d'Interior "esmeni l'error" dels anteriors responsables, que va desplegar un dispositiu arreu del país per detenir l'expresident

Un manifestant, amb la careta de Carles Puigdemont.
Un manifestant, amb la careta de Carles Puigdemont. | Hugo Fernández Alcaraz
18 de setembre de 2024, 12:10
Actualitzat: 13:24h

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit arxivar les autoinculpacions que Junts va promoure després del retorn efímer i posterior fuga de Carles Puigdemont del 8 d'agost, coincidint amb la investidura de Salvador Illa. La justícia, en aquest sentit, ha determinat que hi ha "inexistència d'elements d'infracció penal". Van ser els membres del grup parlamentari de Junts els encarregats d'autoinculpar-se per l'episodi, que va derivar en un enfrontament entre el partit i la conselleria d'Interior -en aquell moment en mans d'ERC- pel dispositiu que els Mossos van desplegar arreu del territori -l'operació Gàbia- per detenir l'expresident, que va tornar cap a Waterloo.

"Un cop coneguda la resolució del TSJC, Junts considera que si no existeix delicte en el cas dels diputats, els fets del dia 8 d’agost no poden ser considerats delictius per a ningú, i per tant, es confirma que l'operatiu del Departament d’Interior i les declaracions del conseller [Joan Ignasi] Elena i el comissari [Eduard] Sallent, en la roda de premsa del 9 d'agost passat, van estar fora de lloc i no tenien cap raó de ser. En aquest sentit, esperem que la nova conselleria d’interior utilitzi l'oportunitat per corregir l'error dels seus antecessors", ha indicat el partit de Puigdemont en un comunicat. Jordi Turull, secretari general del partit, podria ser citat a declarar pels fets del mes passat.

El portaveu de la formació, Josep Rius, ha assenyalat en un tuit que, si els diputats que es van autoinculpar no van cometre cap delicte, els Mossos d'Esquadra que van col·laborar en la maniobra "tampoc" van incórrer en cap irregularitat. Hi va haver tres agents detinguts després de l'episodi, i tots tres van ser posats en llibertat. L'entorn de Junts va posar en marxa una recollida de diners per als policies, que van ser suspesos de sou i de feina. Els fets del 8 d'agost van aprofundir encara més la crisi oberta entre ERC i el partit de Puigdemont, que no mantenen contacte al mes alt nivell des del mes de juliol. S'ha interromput, fins i tot, el contacte entre Marta Rovira i Turull.